Jakthundar stals från hundgård

Arjeplog (JJ) Två älghundar av rasen lajka stals från en hundgård i Jutis, Arjeplog.

Tjuven hade öppnat grindarna på hundgården utifrån. Sedan gick tjuven in och stal två jakthundar.

– Det låter väldigt fräckt. Man kan tänka sig att hundarna hade gett sig i väg själva, men enligt ägaren ska grinden vara öppnad utifrån så allt tyder på att nån tagit sig in, säger Mikael Norén, vakthavande befäl vid polisen i Norrbotten.

Enligt Hans Rosenberg, presstalesman på Svenska kennelklubben, är det ovanligt att hundar stjäls från hundgårdar.

Hans Rosenbergs tips till hundägare för att skydda sig från stöld är att förstås ha uppsikt på sin hund och ha hundgården nära huset.

– Det är viktigt att idmärka sin hund så att den går att identifiera om den hittas. Det är också bra att gå ut Facebook och efterlysa. Polisen söker nu tips och om du har sett eller hört något om hundstölden i Jutis.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser