Jakthund räddad ur grotta

Gällivare (JJ) Mitt under älgjakten försvann karelska björnhunden Raja, 3,5, i ett okänt grottsystem. Först efter åtta timmar lyckades man rädda Rajja.

Erik Johansson från Leipojärvi var på lördagen ute och jagade älg med sin 3,5-åriga karelska björnhundstik Raja. I närheten av berget Linaåive, nordväst om Gällivare, försvann plötsligt hunden.

Med gps kunde han lokalisera hundens position, på ett berg i närheten av det större Linaåive. Men på den angivna platsen var det öde.

Då träffade Erik Johansson på Jan Eriksson från grannjaktlaget. De kopplade då in signalen från Rajas halsband på Jans gps och fick fram exakt samma koordinater som tidigare.

Nu kunde de också se spåren som ledde rakt ner i ett hål. Utanför låg en renskalle som tydde på att det var ingången till en lya.

– Då antog vi att hon måste vara där. Vi flyttade på några stenar och då hörde vi något som morrade, berättar Erik.

När Erik Johansson visslade fick han ett skall till svar och förstod då att hunden fanns inne i grottsystemet, tillsammans med ett okänt djur.

Sedan det mörknat fick de hjälp av tre man från räddningstjänsten. Tillsammans med Erik och Jan slet de för att få undan fler stenar.

När Erik visslade kom så plötsligt hunden utkravlande, dyblöt och smutsig. Det hade då gått cirka åtta timmar sedan hon försvann.

– Vilken härlig känsla att vi fick ut henne. Jag trodde hon var död, men man tordes ju inte lämna, för om hon suttit fast hade hon ju levt tills hon svultit ihjäl, säger han, till Norrländska Socialdemokraten.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser