Jaktglädje när Ettan fixade första björnen

Arvidsjaur (JJ) Nu på morgonen står jaktglädjen högt i tak. Efter tre dagars försök att hitta en björn lyckades idag Marcus Åström och jämten Etta, skjuta sin första björn.

Jämten Ettan fixade Marcus Åströms första björn.

– Vilken upplevelse det varit, min första björn och egentligen min första riktiga björnjakt där jag fått gå med min egen hund, jublar Marcus Åström sedan han fått fälla en björn på ståndskall för sin egen jämthund Ettan.

Tillsammans med fyra kompisar har de i tre dagar försökt hitta en björn inom Norrdotterns jaktområde som ligger mellan Arvidsjaur och Arjeplog i Norrbotten. Sommarstugeägare har sett björnen vid flera tillfällen tidigare.

– Nu på morgonen tog Ettan ett spår och försvann ungefär en kilometer bort och då började han skälla och björnen vände mot oss och när den var 500 meter ifrån mig blev det ståndskall. Då började jag smyga in och det är en väldigt fin skog här, ett reservat med gammal skog, så det var inte så hemskt tätt, berättar Marcus.

– När jag kom närmare hörde jag hur björnen morrade och då var det jäkligt spännande. Jag smög närmare och hade flera gånger chans att skjuta, men hunden var så nära hela tiden. Plötsligt gör björnen ett utfall mot hunden och då får jag en bra skottchans och skjuter. Björnen rasar ihop men då kastar sig hunden på de och de börjar slåss lite och jag kan inte skjuta ett andra skott. Men till slut får jag undan hunden och kan avsluta.

– En helt otroligt spännande upplevelse och jag är så glad för hunden, Ettan är bara tre år. Tidigare har jag gjort ett permobilbjörntest med Kenneth Jonsson och då fick han högsta poäng på arbetet, lydnaden var dock sämre, berättar Marcus.

Björnen var en mindre hona som ännu inte är vägd.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser