Jaktexperter kritiska till SVT-dokumentär om illegal vargjakt

Jaktexperter och flera andra personer riktar nu skarp kritik mot SVT-dokumentären om illegal vargjakt. Bland annat ifrågasätts trovärdigheten i vissa uppgifter. - Det är märkligt att man recenserar en film på en timme efter att ha sett en minut av den, säger journalisten Peter Andersson till Expressen.

Det är journalisten Peter Andersson, samt fotografen Björn Markusson, som står bakom dokumentären ”Vargkriget” och de hävdar att de har mött flera personer som ska vara delaktiga i ett hemligt landsomfattande nätverk – detta nätverk säger sig hålla på med en organiserad illegal jakt på varg.

Men redan innan programmet sänts kommer kritik mot dokumentären. Tidningen Expressen har talat med flera jaktexperter och de ifrågasätter flera uppgifter som framkommit ur programmet. Tilläggas ska dock att de inte sett hela dokumentären. 
– Det finns mycket konstigt i den här filmen som alldeles uppenbart är spelade frekvenser. Det är en ren spelfilm. Reportern eller fotografen har uppenbarligen bett dem agera: ”Kasta nu en sprängladdning där så att vi får den med på film”, säger Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent i Värmland, till Expressen.

Hans von Essen tycker det är konstigt att detta skulle kunna ha pågått i det fördolda utan att några fått vetskap om detta.
– Vi har haft mycket kontakt med jägare och förtroendevalda ute i bygderna där vargarna finns och alla säger samma sak: ”Det här är jättekonstigt. Varför har vi inte hört talas om eller märkt något av det här?”. Det är det som gör att man blir lite fundersam, säger Hans von Essen, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

Journalisten Peter Andersson försvarar sig och kallar diskussionen absurd. Däremot är han inte förvånad över att programmet, redan innan det sänts, väckt så kraftiga reaktioner. Och han framhåller att dokumentären inte är något angrepp på jägarkåren.
– Det här är så känsligt, så oerhört känsligt. De tror ju att det här är nåt sorts angrepp på jägarkåren och landsbygdsbefolkningen. Men det är inte alls det handlar om. Tvärtom har vi försökt förstå varför det här händer, säger Peter Andersson.

I kväll klockan 20.00 visas dokumentären ”Vargkriget” i dokument inifrån på SVT2.

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser