Jaktexperter kritiska till SVT-dokumentär om illegal vargjakt

Jaktexperter och flera andra personer riktar nu skarp kritik mot SVT-dokumentären om illegal vargjakt. Bland annat ifrågasätts trovärdigheten i vissa uppgifter. - Det är märkligt att man recenserar en film på en timme efter att ha sett en minut av den, säger journalisten Peter Andersson till Expressen.

Det är journalisten Peter Andersson, samt fotografen Björn Markusson, som står bakom dokumentären ”Vargkriget” och de hävdar att de har mött flera personer som ska vara delaktiga i ett hemligt landsomfattande nätverk – detta nätverk säger sig hålla på med en organiserad illegal jakt på varg.

Men redan innan programmet sänts kommer kritik mot dokumentären. Tidningen Expressen har talat med flera jaktexperter och de ifrågasätter flera uppgifter som framkommit ur programmet. Tilläggas ska dock att de inte sett hela dokumentären. 
– Det finns mycket konstigt i den här filmen som alldeles uppenbart är spelade frekvenser. Det är en ren spelfilm. Reportern eller fotografen har uppenbarligen bett dem agera: ”Kasta nu en sprängladdning där så att vi får den med på film”, säger Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent i Värmland, till Expressen.

Hans von Essen tycker det är konstigt att detta skulle kunna ha pågått i det fördolda utan att några fått vetskap om detta.
– Vi har haft mycket kontakt med jägare och förtroendevalda ute i bygderna där vargarna finns och alla säger samma sak: ”Det här är jättekonstigt. Varför har vi inte hört talas om eller märkt något av det här?”. Det är det som gör att man blir lite fundersam, säger Hans von Essen, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

Journalisten Peter Andersson försvarar sig och kallar diskussionen absurd. Däremot är han inte förvånad över att programmet, redan innan det sänts, väckt så kraftiga reaktioner. Och han framhåller att dokumentären inte är något angrepp på jägarkåren.
– Det här är så känsligt, så oerhört känsligt. De tror ju att det här är nåt sorts angrepp på jägarkåren och landsbygdsbefolkningen. Men det är inte alls det handlar om. Tvärtom har vi försökt förstå varför det här händer, säger Peter Andersson.

I kväll klockan 20.00 visas dokumentären ”Vargkriget” i dokument inifrån på SVT2.

1 kommentar

  • stort frågetecken
    Jag tycker det lilla man sett i förhand inte stämmer in med verkligheten. Ordet film passar bra in med skådespelare inblandade, allt för att skapa debatt i vargfrågan.
    Ta till exempel vargfällan….
    tro inte att vargen är så lättlurad, se hur vargarna hela tiden undviker att gå under till exempel en välbomm. Varg är ett misstänksamt djur och att man skulle fångat två vargar i fällan är rent nonsens.
    Är faktiskt inte förvånad om någon vargvän ligger bakom denna filmen, för att skada de som inte vill ha varg inpå sina knutar.

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser