Jakten stryps i naturreservatet

Halland (JJ) Älgjakten stryps i ett Naturreservat i Laholm. Länsstyrelsen anser att jakt inte ska bedrivas i ett "publikt" område.

Jakten stoppas i ett halländskt naturreservat. Foto: Istock, fotomontage

Det är Hallandsposten som skriver om ett 400 hektar storrt markområde, Hökafältet, som Naturvårdsverket köpte av Sveaskog. Nu är det länsstyrelsen som bestämmer.

Nyligen fick jaktlaget i området sitt avtal om jakt uppsagt.

– Det har inte varit någon stor konflikt. Men vi tycker att det finns en konflikt mellan jakt och annat friluftsliv rent generellt. Ställs vi inför valet att skriva ett nytt avtal så tycker vi inte att man ska ha jakt i Hökafältet och prioriterar annat friluftsliv i området, säger chefen på länsstyrelsens nurvårdsenhetens, Henrik Martinsson, till Hallandsposten.

Gert -Ove Olsson är jaktledare i Tönnersta jaktlag som arrenderat jakten. Han pekar på att det tidigare år gått bra att kombinera jakt och andra friluftsintressen, genom att ta de olika intressegrupperna tagit hänsyn till varandra.

– Det märkligliga är att när länsstyrelsen tar över så är de sugna på att förbjuda jakt. Det var likadant i det område som går från Lagaoset upp till Genevadsån. Argumentet de för fram är att de inte vill ha jakt vid kustbandet, säger Gert-Ove Olsson.

Han pekar på att det kan komma att bli problem med älgar och vildsvin i villaområden.

Avtalet har sex månaders uppsägningstid, så i höst får Tönnersta jaktlag jaga älg.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser