Jakten på väg att bli klassfråga?

Kungsbacka (JJ) Antalet jägare i Sverige ökar och i takt med detta intresset för korttidsjakter och färdiga arrangemang. I de mer tätbefolkade områdena i Sverige är det hårdkamp om jaktmarkerna och arrendepriserna ökar stadigt. Är jakten på väg att bli ett privilegium för de tjocka plånböcker.

Jakten i Sverige förändras. I de urbaniserade delarna av landet är det dyrt att ha tillgång till jaktmark. Håller jakten på att bli en klassfråga? Foto: Per Jonson
Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet ser en utveckling som mycket väl kan ända upp som en klassfråga.

– Det finns garanterat utmaningar kopplat till tillgången på jaktmark. Vi är oroliga att jakt blir en klassfråga. Det har det länge varit i resten av världen, men inte i Sverige. Våra traditioner ser annorlunda ut, säger han till Svenska Dagbladet.

I dag bor de allra flesta jägare i städerna. Jakten som sådan ser också annorlunda ut i dag jämfört med för femtio år sedan. Allmogejakten som var knuten till gårdarna på landsbygden är på många sätt på väg att försvinna som följd av avstyckade gårdar och jägares jakt på arrendemarker. Fler och fler jägare satsar på tillrättalagda arrangemang.

– Den moderna jägaren har kanske inte lika mycket tid. Vi ser att vi behöver en mer tillrättalagd jakt. Tar man ledigt från jobbet en vecka för att åka någonstans för att jaga förväntar man sig att det ska vara iordninggjort vid passen, att skjutgator ska vara röjda, slakteriet städat och så vidare, säger Daniel Ligné_

Enligt Svenska Dagbladet har arrendepriserna i Sörmland och Skåne stigit med 300 procent sedan 1990-talet.

AKTUELLT

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Film: Jaktjournalen testar smart vakuumpackare

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalens utrustningsredaktör Tommy Östlund har testat vakuumpackaren Foodsaver Flow och tycker det är en bra maskin för familjehushållet och för jägaren som styckar ett mindre djur åt gången.

Annonser