Jakten på väg att bli klassfråga?

Kungsbacka (JJ) Antalet jägare i Sverige ökar och i takt med detta intresset för korttidsjakter och färdiga arrangemang. I de mer tätbefolkade områdena i Sverige är det hårdkamp om jaktmarkerna och arrendepriserna ökar stadigt. Är jakten på väg att bli ett privilegium för de tjocka plånböcker.

Jakten i Sverige förändras. I de urbaniserade delarna av landet är det dyrt att ha tillgång till jaktmark. Håller jakten på att bli en klassfråga? Foto: Per Jonson
Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet ser en utveckling som mycket väl kan ända upp som en klassfråga.

– Det finns garanterat utmaningar kopplat till tillgången på jaktmark. Vi är oroliga att jakt blir en klassfråga. Det har det länge varit i resten av världen, men inte i Sverige. Våra traditioner ser annorlunda ut, säger han till Svenska Dagbladet.

I dag bor de allra flesta jägare i städerna. Jakten som sådan ser också annorlunda ut i dag jämfört med för femtio år sedan. Allmogejakten som var knuten till gårdarna på landsbygden är på många sätt på väg att försvinna som följd av avstyckade gårdar och jägares jakt på arrendemarker. Fler och fler jägare satsar på tillrättalagda arrangemang.

– Den moderna jägaren har kanske inte lika mycket tid. Vi ser att vi behöver en mer tillrättalagd jakt. Tar man ledigt från jobbet en vecka för att åka någonstans för att jaga förväntar man sig att det ska vara iordninggjort vid passen, att skjutgator ska vara röjda, slakteriet städat och så vidare, säger Daniel Ligné_

Enligt Svenska Dagbladet har arrendepriserna i Sörmland och Skåne stigit med 300 procent sedan 1990-talet.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Annonser