Jakten avlyst i Jämtland 2b

Ralph Persson med område 2B:s sista björn. Görviken (JJ) Ralph Persson fällde den sista björnen på tilldelningen i Jämtland, område 2B. Enligt Ralph var det hans bästa jaktdag någonsin. Allt stämde!

Ralph Persson jagade tillsammans med den gamla skidåkaren och OS-medaljören Jan Halvarsson, som tog silver på sprinten i OS i Grenoble 1968.

De två jägarna höll i dag till i skogarna kring Görviken. I morse när de var ute och spårade av en sträcka Började plotthundarna Alabama och RJ att tydligt markera att de ville i väg.

– De fick vittring och skulle bara i väg och i stressen glömde jag att få i gång pejlarna.

Hundarna for och Ralph och Jan fick försöka förfölja skallen så gott det gick. Efter ett par timmar lyckades de lokalisera ståndskallet på andra sidan Görvikssjön och Ralph smög in.

– När jag kom fram klättrade jag upp på en sten för jag trodde björnen låg bakom den, men det visade sig att Alabama och RJ träat björnen.

Ralph fällde björnen, en hanne på 59 kilo, den sista i Jämtlands område 2B.

– Hundarna gjorde ett superjobb, men jag var många gånger orolig när jag inte kunde se dem på någon pejk och det i bland blev tyst. Tänk om de hade blivit skadade i skogen och jag inte kunde ha lokaliserat dem.

Hittills har totalt 157 björnar rapporterats in till SVA. Det är över halvparten av årets tilldelning på 274 djur.

Längdskidåkaren och OS-medaljören Jan Halvarsson styrde båten när björnen bärgades.
AKTUELLT

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Annonser