Jaktbrottsmisstänkta paret fria

Stekenjokk (JJ) De två personer som tidigare var misstänkta för att ha tillhört en internationell liga som initialt misstänktes för att ha gjort sig skyldiga till grovt artskyddsbrott och jaktbrott i Stekenjokk har släppts på fri fot. Paret är sedan i fredags inte längre häktade för de grova brott de tidigare misstänktes för.

Det var i juni som två personer greps misstänkta för förberedelse till grovt jaktbrott, alternativt förberedelse till artskyddsbrott. Polisen sade sig ha sprängt en internationell liga, och åklagare misstänkte vid ett tillfälle även en tredje person. Nu nedrubriceras händelsen och paret har försatts på fri fot.

– De släpptes för att vi fick inte fram någon bevisning för att de skulle gjort sig skyldiga till några grova brott, alltså att de skulle ha samlat in ägg för att sälja dem, säger åklagare Bengt Svensson.

– Det var inget grovt, utan bagatellartat. De hade plockat tio orkidéer och fotograferat en fågelunge vilket innebär ett bötesbrott med dagsböter, säger Eriksson.

Fjällområdet som har värdefull flora och fauna har under en tid varit utsatt för bland annat boplundrare. Det tidigare misstänkta paret ertappades av naturvårdare i Stekenjokk när de befann sig vid gruvsjön under nattetid på ett sätt som enligt vittnet upplevdes som misstänksamt, men åklagarsidan har nu plockat fram bevisning som styrker parets version.

– Mannens uppgift om att han har en fullt laglig verksamhet där han föder upp fasaner i Polen var riktiga. Tanken var initialt att han skulle ha tagit hand om vilda fåglar eller ägg i Stekenjokk, men det visade sig att det inte hade något med det att göra. Misstankarna hade att göra med hans lagliga verksamhet i Polen att göra, säger Bengt Eriksson till SVT Nyheter Västerbotten.

AKTUELLT

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Landsbygdsministern om de skeva gåsjakttiderna

Stockholm (JJ) Jaktjournalen uppmärksammade häromdagen de skeva förhållandena som råder för gåsjägare i Sverige samtidigt som forskningen visar att grågåsbeståndet växer och skadebilden ökar. Nu svarar Sven-Erik Bucht på kritiken mot Regeringens flathet i frågan.

Blir det allmän jakt på varghybriderna?

Sörmland (JJ) En liten skara speciellt utvalda jägare – eller allmän jakt på varghybriderna? Det är frågan när länsstyrelsens personal nu grubblar på hur varghybriderna norr om Katrineholm ska avlivas.

Fick älgkroppar stulna

Nordmaling (JJ) Ett jaktlag utanför Nordmaling i Västerbottens län fick i veckan påhälsning av tjuvar i slakteriet. En vuxen älg och en halv kalv saknades när de kom dit på onsdagen.

Annonser