Jaktbrottsmisstänkta paret fria

Stekenjokk (JJ) De två personer som tidigare var misstänkta för att ha tillhört en internationell liga som initialt misstänktes för att ha gjort sig skyldiga till grovt artskyddsbrott och jaktbrott i Stekenjokk har släppts på fri fot. Paret är sedan i fredags inte längre häktade för de grova brott de tidigare misstänktes för.

Det var i juni som två personer greps misstänkta för förberedelse till grovt jaktbrott, alternativt förberedelse till artskyddsbrott. Polisen sade sig ha sprängt en internationell liga, och åklagare misstänkte vid ett tillfälle även en tredje person. Nu nedrubriceras händelsen och paret har försatts på fri fot.

– De släpptes för att vi fick inte fram någon bevisning för att de skulle gjort sig skyldiga till några grova brott, alltså att de skulle ha samlat in ägg för att sälja dem, säger åklagare Bengt Svensson.

– Det var inget grovt, utan bagatellartat. De hade plockat tio orkidéer och fotograferat en fågelunge vilket innebär ett bötesbrott med dagsböter, säger Eriksson.

Fjällområdet som har värdefull flora och fauna har under en tid varit utsatt för bland annat boplundrare. Det tidigare misstänkta paret ertappades av naturvårdare i Stekenjokk när de befann sig vid gruvsjön under nattetid på ett sätt som enligt vittnet upplevdes som misstänksamt, men åklagarsidan har nu plockat fram bevisning som styrker parets version.

– Mannens uppgift om att han har en fullt laglig verksamhet där han föder upp fasaner i Polen var riktiga. Tanken var initialt att han skulle ha tagit hand om vilda fåglar eller ägg i Stekenjokk, men det visade sig att det inte hade något med det att göra. Misstankarna hade att göra med hans lagliga verksamhet i Polen att göra, säger Bengt Eriksson till SVT Nyheter Västerbotten.

AKTUELLT

Stövarjägare samlar in pengar mot barncancer

Växjö (JJ) Stövarjägare samlar in pengar för kampen mot barncancer. – Det har blivit en stor succé och vi kör den 3 februari i år. Vi siktar på att samla in kanske 100 000 kronor, säger en av initiativtagarna, Bengt Lindell i Jaktjournalens webbradio.

Uppdaterad: Jakt på en varg till i Dalarna

Dalarna (JJ) Skabbvargen som fälldes i Flatenreviret räknas inte in i licensen. Därför blir det jakt på en varg till. Men ambitionen har inte varit att tömma reviret, säger Jonas Bergman på länsstyrelsen i Jaktjournalens webbradio.

Annonser