Jakt ska locka invandrare till landsbygden

Norrköping (JJ) Älgtjuren fick gå men ett rådjur fälldes till marken. Ett 25-tal flyktingar fick uppleva när ett rådjur fälldes på Vikbolandet på måndagen. Jakten är en stor del av livet på den svenska landsbygden och Projektet Ny på landet vill att landsbygden ska fortsätta att leva och frodas, gärna med hjälp av flyktingar från andra länder.

Under några dagar har Ny på landet visat nyanlända och inte fullt så nyanlända, mestadels från Afghanistan, i den svenska naturen. Tanken är att intresset för att slå sig ned på landsbygden ska väckas. På måndagen var det älgjakt med flyktingarna som drevkarlar.

– Jättekul och jättespännande, summerade ZafarRezai från Afghanistan efter förmiddagens första pass i storskogen tillsammans med jaktlaget, till Norrköpings Tidningar.

Förutom att jaga, eller åtminstone att gå i drevet, får deltagarna i Ny på landet lära sig allt om hur man beter sig i den svenska naturen. Hur man klär sig efter väder, vad allemansrätten är för någonting och vad det moderna friluftslivet kan innebära.

De cirka 25 flyktingarna i projektet kommer från hela länet och är mellan 16 och 29 år gamla.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser