Jakt på smittade kaniner i Helsingborg

Helsingborg (JJ) Under de senaste veckorna har allt fler ringt till kommunen och anmält misstänkta fall av kaninpest. Nu tar kommunjägarna upp jakten på allvar. Kaninpest orsakas av ett virus och drabbar vilda och tama kaniner, dock inte människor.

Kommunjägare i Helsingborg har inlett jakten på pestsmittade kaniner. (Foto: iStock)

– Vi har pest, men det har vi nästan mer eller mindre kontinuerligt året runt. Det går lite i vågor hur pass mycket det bryter ut. Det har exploderat den senaste veckan egentligen och börjat hopa sig, säger Anders Davidsson, kommunjägarnas samordnare i Helsingborg.

Att utrota kaninpesten och andra djursjukdomar i det vilda är näst intill en omöjlighet, menar Anders Davidsson. Kommunjägarnas uppgift är istället av en mer förmildrande karaktär.

– Framförallt handlar det om att spara på lidandet för djuren, säger han. Totalt finns det nio skyddsjägare i Helsingborgsområdet. De har nära kontakt med polisen i samband med avskjutningar.

– Det är inte bara att gå och skjuta i stan hur som helst, man måste göra det på ett vettigt sätt och ha kontakt med polisen. Folk är så aggressiva i dag att det kan hända vad som helst. Annars kommer det som ett brev på posten, att folk ringer in och berättar att det springer runt personer med gevär, säger Anders Davidsson till Helsingborgs Dagblad.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Annonser