Jakt på säljägare i Helsingborg

Helsingborg (JJ) Vem sköt sälarna på Grollegrund? Det undrar nu personal på Helsingborgs kommun sedan det uppdagats att någon skjutit två sälar utanför Domsten och Grå läge.

Det var i söndags som en ensam jägare sågs skjuta säl vid Grollegrund utanför Domsten och Grå läge. Förbipasserande reagerade på händelsen. Även Helsingborgs kommun har reagerat på uppgifterna eftersom det inte är lovligt att jaga inom marina naturreservatet Grollegrund.

– Vi har inte gett något tillstånd till jakt på Grollegrund. Jakt är inte tillåtet inom området, säger marinbiologen Stina Bertilsson-Vuksan.

Kommunen har, liksom tidningen, tagit del av jaktrapporten från Naturvårdsverket där det tydligt anges att två sälar skjutits inom området för naturreservatet. En klockan elva och en klockan 15 i söndags.

Just nu försöker kommunen få ut namnet på jägaren för att kunna berätta om förbudet. Men det är inte helt enkelt. Uppgiften skyddas nämligen av sekretess hos Naturvårdsverket eftersom man inte vill att uppgifter om jägare ska komma ut då risken för att deras vapen ska bli stulna då kan öka.

Om kommunen kommer att polisanmäla skytten, om man får veta vem det är, återstår att se.

Ett problem när det gäller säljakten är att den myndighet som bestämmer hur många sälar som får skjutas, Naturvårdsverket, inte kan ge jägarna fullständiga uppgifter om exakt inom vilka områden det är tillåtet att jaga. Den frågan hänvisar de därför vidare till aktuell länsstyrelse. Länsstyrelsen i Skåne hade dock, när tidningen ringde och frågade, inte några uppgifter om vad som gällde för Grollegrund utan hänvisade i sin tur till kommunen.

– Det lämnas upp till jägaren själv att ta reda på det, säger Stina Bertilsson-Vuksan.

– Man vet ju inte om folk har handlat i god tro. Men sälarna är ju redan skjutna – tyvärr, säger Stina Bertilsson-Vuksan, till Helsingborgs Dagblad.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vinn älgjakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Vill starta unikt björnhägn för hundträning

Ljusdal (JJ) Ralph Persson har stora visioner inför 2018. Om allt går enligt planerna slår han i vår upp portarna för det första svenska träningshägnet för björnhundar där det inte blir något stängsel mellan björnar och hundar.

Åtal i jaktbrottshärvan skjuts upp

Umeå (JJ) Åtalet mot de två jaktbrottsmisstänkta personerna som misstänkts för att ha försökt stjäla orkidéer i Stekenjokk tidigare i sommar dröjer. Åklagare menar att utredningen är omfattande och man ligger ungefär mitt i utredningsarbetet.

Jessica plåtade den vita älgen – igen

Munkedal (JJ) 24-åriga Jessica Hemlin har blivit berömd för sina möten med den vita och ståtliga älgtjuren i Munkedal. På måndagen var det dags igen - älgen dök upp alldeles utanför Jessicas hem och lät sig fotograferas.

Befarar rekordår för fästingsmitta

Kungsbacka (JJ) Läkare räknar med att 2017 blir ett rekordår i Västra Götaland i antalet personer som smittas av den fästingburna och fruktade hjärnhinneinflammationen TBE.

Vit sändarlös mårdhund infångad

Råneå (JJ) Under sommaren har en vit mårdhund synts till i Råneå, ett samhälle tre mil nordost om Luleå. Mårdhunden observerades av flera personer, bland annat inne i villaområden. Foton togs och det visade sig att djuret tillhör Mårdhundsprojektet, men tappat sin sändare.

Annonser