Jakt på säljägare i Helsingborg

Helsingborg (JJ) Vem sköt sälarna på Grollegrund? Det undrar nu personal på Helsingborgs kommun sedan det uppdagats att någon skjutit två sälar utanför Domsten och Grå läge.

Det var i söndags som en ensam jägare sågs skjuta säl vid Grollegrund utanför Domsten och Grå läge. Förbipasserande reagerade på händelsen. Även Helsingborgs kommun har reagerat på uppgifterna eftersom det inte är lovligt att jaga inom marina naturreservatet Grollegrund.

– Vi har inte gett något tillstånd till jakt på Grollegrund. Jakt är inte tillåtet inom området, säger marinbiologen Stina Bertilsson-Vuksan.

Kommunen har, liksom tidningen, tagit del av jaktrapporten från Naturvårdsverket där det tydligt anges att två sälar skjutits inom området för naturreservatet. En klockan elva och en klockan 15 i söndags.

Just nu försöker kommunen få ut namnet på jägaren för att kunna berätta om förbudet. Men det är inte helt enkelt. Uppgiften skyddas nämligen av sekretess hos Naturvårdsverket eftersom man inte vill att uppgifter om jägare ska komma ut då risken för att deras vapen ska bli stulna då kan öka.

Om kommunen kommer att polisanmäla skytten, om man får veta vem det är, återstår att se.

Ett problem när det gäller säljakten är att den myndighet som bestämmer hur många sälar som får skjutas, Naturvårdsverket, inte kan ge jägarna fullständiga uppgifter om exakt inom vilka områden det är tillåtet att jaga. Den frågan hänvisar de därför vidare till aktuell länsstyrelse. Länsstyrelsen i Skåne hade dock, när tidningen ringde och frågade, inte några uppgifter om vad som gällde för Grollegrund utan hänvisade i sin tur till kommunen.

– Det lämnas upp till jägaren själv att ta reda på det, säger Stina Bertilsson-Vuksan.

– Man vet ju inte om folk har handlat i god tro. Men sälarna är ju redan skjutna – tyvärr, säger Stina Bertilsson-Vuksan, till Helsingborgs Dagblad.

AKTUELLT

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Landsbygdsministern om de skeva gåsjakttiderna

Stockholm (JJ) Jaktjournalen uppmärksammade häromdagen de skeva förhållandena som råder för gåsjägare i Sverige samtidigt som forskningen visar att grågåsbeståndet växer och skadebilden ökar. Nu svarar Sven-Erik Bucht på kritiken mot Regeringens flathet i frågan.

Blir det allmän jakt på varghybriderna?

Sörmland (JJ) En liten skara speciellt utvalda jägare – eller allmän jakt på varghybriderna? Det är frågan när länsstyrelsens personal nu grubblar på hur varghybriderna norr om Katrineholm ska avlivas.

Fick älgkroppar stulna

Nordmaling (JJ) Ett jaktlag utanför Nordmaling i Västerbottens län fick i veckan påhälsning av tjuvar i slakteriet. En vuxen älg och en halv kalv saknades när de kom dit på onsdagen.

Annonser