Jakt på säljägare i Helsingborg

Helsingborg (JJ) Vem sköt sälarna på Grollegrund? Det undrar nu personal på Helsingborgs kommun sedan det uppdagats att någon skjutit två sälar utanför Domsten och Grå läge.

Det var i söndags som en ensam jägare sågs skjuta säl vid Grollegrund utanför Domsten och Grå läge. Förbipasserande reagerade på händelsen. Även Helsingborgs kommun har reagerat på uppgifterna eftersom det inte är lovligt att jaga inom marina naturreservatet Grollegrund.

– Vi har inte gett något tillstånd till jakt på Grollegrund. Jakt är inte tillåtet inom området, säger marinbiologen Stina Bertilsson-Vuksan.

Kommunen har, liksom tidningen, tagit del av jaktrapporten från Naturvårdsverket där det tydligt anges att två sälar skjutits inom området för naturreservatet. En klockan elva och en klockan 15 i söndags.

Just nu försöker kommunen få ut namnet på jägaren för att kunna berätta om förbudet. Men det är inte helt enkelt. Uppgiften skyddas nämligen av sekretess hos Naturvårdsverket eftersom man inte vill att uppgifter om jägare ska komma ut då risken för att deras vapen ska bli stulna då kan öka.

Om kommunen kommer att polisanmäla skytten, om man får veta vem det är, återstår att se.

Ett problem när det gäller säljakten är att den myndighet som bestämmer hur många sälar som får skjutas, Naturvårdsverket, inte kan ge jägarna fullständiga uppgifter om exakt inom vilka områden det är tillåtet att jaga. Den frågan hänvisar de därför vidare till aktuell länsstyrelse. Länsstyrelsen i Skåne hade dock, när tidningen ringde och frågade, inte några uppgifter om vad som gällde för Grollegrund utan hänvisade i sin tur till kommunen.

– Det lämnas upp till jägaren själv att ta reda på det, säger Stina Bertilsson-Vuksan.

– Man vet ju inte om folk har handlat i god tro. Men sälarna är ju redan skjutna – tyvärr, säger Stina Bertilsson-Vuksan, till Helsingborgs Dagblad.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser