Jakt på säljägare i Helsingborg

Helsingborg (JJ) Vem sköt sälarna på Grollegrund? Det undrar nu personal på Helsingborgs kommun sedan det uppdagats att någon skjutit två sälar utanför Domsten och Grå läge.

Det var i söndags som en ensam jägare sågs skjuta säl vid Grollegrund utanför Domsten och Grå läge. Förbipasserande reagerade på händelsen. Även Helsingborgs kommun har reagerat på uppgifterna eftersom det inte är lovligt att jaga inom marina naturreservatet Grollegrund.

– Vi har inte gett något tillstånd till jakt på Grollegrund. Jakt är inte tillåtet inom området, säger marinbiologen Stina Bertilsson-Vuksan.

Kommunen har, liksom tidningen, tagit del av jaktrapporten från Naturvårdsverket där det tydligt anges att två sälar skjutits inom området för naturreservatet. En klockan elva och en klockan 15 i söndags.

Just nu försöker kommunen få ut namnet på jägaren för att kunna berätta om förbudet. Men det är inte helt enkelt. Uppgiften skyddas nämligen av sekretess hos Naturvårdsverket eftersom man inte vill att uppgifter om jägare ska komma ut då risken för att deras vapen ska bli stulna då kan öka.

Om kommunen kommer att polisanmäla skytten, om man får veta vem det är, återstår att se.

Ett problem när det gäller säljakten är att den myndighet som bestämmer hur många sälar som får skjutas, Naturvårdsverket, inte kan ge jägarna fullständiga uppgifter om exakt inom vilka områden det är tillåtet att jaga. Den frågan hänvisar de därför vidare till aktuell länsstyrelse. Länsstyrelsen i Skåne hade dock, när tidningen ringde och frågade, inte några uppgifter om vad som gällde för Grollegrund utan hänvisade i sin tur till kommunen.

– Det lämnas upp till jägaren själv att ta reda på det, säger Stina Bertilsson-Vuksan.

– Man vet ju inte om folk har handlat i god tro. Men sälarna är ju redan skjutna – tyvärr, säger Stina Bertilsson-Vuksan, till Helsingborgs Dagblad.

Annons
0 kommentarer

AKTUELLT

Sänkt fällavgift på älg i Dalarna

Falun (JJ) Viltförvaltningsdelegationen i Dalarna har beslutat att sänka fällavgiften på älg. Fällavgiften på vuxna älgar sänks från 600 till 500 kronor. Avgiften för årskalvar ligger kvar på 100 kronor.

Vinn Vargjakt-DVD

Ta chansen att delta i utlottningen av vårens stora jaktfilmssnackis, Svensk Vargjakt Nr 2. Jaktjournalen sitter på ett gäng DVD-exemplar.

Grillad kotlettrad av vildsvin

  Vildsvinskött på grillen är aldrig fel. En utskuren benfri kotlettrad, lite marinad och en god potatissallad är allt som behövs för en riktigt god middag. Självklart är köttet trikintestat och styckat efter konstens alla regler. 4 portioner: 600 g utskuren kotlettrad av vildsvin Potatissallad: 600 g kokt potatis 5 msk olivolja 3 msk vitvinsvinäger

Så många renkalvar tar björnarna

Kungsbacka (JJ) Björnens betydelse för renskötseln är omtvistad, bland annat för att det har gjorts så få vetenskapliga studier. Nu visar en avhandling från SLU omfattningen av de problem som björnen skapar på kalvningslandet

Viltkött – inget fusk

Matfusket i Sverige och övriga världen ökar för varje år. Datumstämplar uppdateras och varor packas om för att hamna ute i livsmedelsbutikernas diskar igen. Trots att det egentligen inte borde säljas. Tur vi jägare har förstklassigt viltkött!

Mys i jaktkojan

Jaktkojan kan nästan liknas vid en omsorgsfull moder. När barnet varit ute och lekt hela dagen, blivit blött, kallt och trött, tar hon emot det i sin varma och trygga famn och ger det torra kläder, mat och en varm säng att krypa ner i.

Jaguar Ultra Light

Jaguargruppen har i sitt utbud ett intressant kombivapen som tillverkats av italienska F.A.I.R.. En kombi kan vara ett alternativ till drömmen om en drilling när man har behov av en kulpipa. Jaguar Ultra Light har två hagelkalibrar och ett flertal kulkalibrar från klass 3 till 1.

Annonser