Jakt på säljägare i Helsingborg

Helsingborg (JJ) Vem sköt sälarna på Grollegrund? Det undrar nu personal på Helsingborgs kommun sedan det uppdagats att någon skjutit två sälar utanför Domsten och Grå läge.

Det var i söndags som en ensam jägare sågs skjuta säl vid Grollegrund utanför Domsten och Grå läge. Förbipasserande reagerade på händelsen. Även Helsingborgs kommun har reagerat på uppgifterna eftersom det inte är lovligt att jaga inom marina naturreservatet Grollegrund.

– Vi har inte gett något tillstånd till jakt på Grollegrund. Jakt är inte tillåtet inom området, säger marinbiologen Stina Bertilsson-Vuksan.

Kommunen har, liksom tidningen, tagit del av jaktrapporten från Naturvårdsverket där det tydligt anges att två sälar skjutits inom området för naturreservatet. En klockan elva och en klockan 15 i söndags.

Just nu försöker kommunen få ut namnet på jägaren för att kunna berätta om förbudet. Men det är inte helt enkelt. Uppgiften skyddas nämligen av sekretess hos Naturvårdsverket eftersom man inte vill att uppgifter om jägare ska komma ut då risken för att deras vapen ska bli stulna då kan öka.

Om kommunen kommer att polisanmäla skytten, om man får veta vem det är, återstår att se.

Ett problem när det gäller säljakten är att den myndighet som bestämmer hur många sälar som får skjutas, Naturvårdsverket, inte kan ge jägarna fullständiga uppgifter om exakt inom vilka områden det är tillåtet att jaga. Den frågan hänvisar de därför vidare till aktuell länsstyrelse. Länsstyrelsen i Skåne hade dock, när tidningen ringde och frågade, inte några uppgifter om vad som gällde för Grollegrund utan hänvisade i sin tur till kommunen.

– Det lämnas upp till jägaren själv att ta reda på det, säger Stina Bertilsson-Vuksan.

– Man vet ju inte om folk har handlat i god tro. Men sälarna är ju redan skjutna – tyvärr, säger Stina Bertilsson-Vuksan, till Helsingborgs Dagblad.

AKTUELLT

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Jägare och fiskare i aktion mot skarvarna

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund vill ha mer skarvjakt i Sverige. Ett första steg för de båda förbunden är en ansökan om att få börja minska bestånden i Västra Götaland.

Annonser