Jakt och hårda vintrar har reducerat vildsvinsstammen

RIKS (JJ) Enligt Jägareförbundets uppskattningar minskade vildsvinsstammen i Sverige med 21 procent under 2010. Därmed har ett trendbrott skett.

Ökat jakttryck och två hårda vintrar i rad är en av de troligaste förklaringarna, enligt Daniel Ligné, biträdande jaktvårdskonsulent på riksnivå vid Jägareförbundet. 

Det finns fortfarande stora variationer i olika delar av landet, och Daniel Ligné poängterar att det inte går att luta sig tillbaka och vara nöjd över siffrorna. Jakttrycket måste bibehållas för att inte vildsvinsstammen ska springa iväg igen.  

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser