Jakt- och Fiskesamerna kritiska mot Länsstyrelsen

ARJEPLOG (JJ) Rätten till att fiska och jaga blev den hetaste frågan när Jakt- och Fiskesamerna hade sitt årsmöte i Arjeplog, rapporterar Sveriges Radio P4 Oddasat/Sameradion.

Jakt- och Fiskesamerna gav en hel del kritik till Länsstyrelsen och hanteringen av tillstånd för jakt och fiske. Många samer får idag inget tillstånd till att jaga och fiska trots att de tidigare gjort det i generationer.

På grund av detta vill man få till en förbättring så att tillståndshanteringen sköts på ett bättre sätt av Länsstyrelsen. 

– Vi har jobbat hårt och kommer jobba ännu hårdare i framtiden med frågan, kommenterade Håkan Jonsson, ordförande i Jakt- och Fiskesamerna, frågan till Sveriges Radio P4 Oddasat/Sameradion. 

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser