Jakt- och fiskerättsutredningen presenterad

Enmansutredaren Sören Ekström överlämnade idag sitt betänkande "Jakt och fiske i samverkan" till stadsrådet Ann-Christin Nykvist. Utredningens juridiska analys visar att jakt- och fiskerätten i lappmarken och på renbetesfjällen delas mellan samebymedlemmar och privata markägare.

Utredningen har haft två huvuduppdrag. Dels att så långt som det är möjligt att klarlägga grunderna för och omfattningen av samebymedlemmars och markägarnas jakt- och fiskerätt i lappmarken och på renbetesfjällen. Dels att söka samförståndslösningar och samarbetsmöjligheter mellan samebymedlemmar och markägare.
En grundläggande slutsats är att problemen med jakt- och fiskerätten endast kan lösas genom en samverkan i form av en gemensam förvaltning. Utredningen föreslår att ansvaret flyttas från länsstyrelserna och att ett tiotal samverkansföreningar bildas av samebymedlemmar och markägare.
Föreningarna skall svara för det direkta beslutsfattandet i fråga om den lokala jakt- och fiskeutövningen. Samverkansföreningen blir också det rättssubjekt som upplåter jakt- och fiskerätt efter medlemmarnas önskemål.
Länsstyrelsen skall se till att föreningarna kommer till stånd och därefter vara ett tillsyns- och stödorgan för dem.
Läs mer i nästa nummer av Jaktjournalen vad utredningen kan få för konsekvenser för den fria fjälljakten.

AKTUELLT

Debatt: Vildsvin på borden, inte i trafiken

Vildsvin förstör allt fler skördar. Djuren orsakar också svåra trafikolyckor. Därför måste vi underlätta vildsvinsjakt, genom att göra det enklare både att kameraövervaka och att sälja vildsvinskött. Så skriver Lina Nordquist och Niklas Frykman, båda Liberalerna (L), i den här debattartikeln.

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Annonser