Jägarnas Riksförbund sågar Norrfalks älgutredning

Jägarnas Riksförbund, JRF, säger nej till delar av Maria Norrfalks älgutredning. I sitt remissvar till regeringen kräver man att marker som inte ingår i älgskötselområden får jaga vuxen älg

Enligt Jägarnas Riksförbund innebär förslagen i Norrfalks utredning att det görs stora intrång i enskilda markägares förfoganderätt och att utredningens förslag inte står i proportion till nyttan.

I remissyttrandet kräver JRF att utredningen kompletteras med en möjlighet för marker som står utanför älgskötselområden att ändå få skjuta så många vuxna älgar som arealen tillåter och i motsvarande omfattning som de omgivande älgskötselområdena.  
Förslaget att tre av de fem ledamöterna i förvaltningsstyrelsen ska vara markägarrepresentanter ser förbundets ordförande Solveig Larsson mer som en ansvarsfråga än en maktfråga.
– Markägarna äger och har redan den formella makten över jakten. Däremot får de ett tydligare ansvar för jakten med utredningens förslag, säger hon till Jakt och Jägare. se

2 kommentarer

  • Solveig ett mörker för älgstammen
    Så har då Solveig Larsson visat sitt rätta ansikte när det gäller vilka som ska ha inflytande runt vår älgstam. Detta genom att sätta sig i knät på Storskogsbruket med Per Persson spetsen och förorda en markägarmajoritet i de älgförvaltningsområden som föreslås. Det är bara att gratulera medlemmarna i JRF som nu har en ordförande som bidrar till att älgstammen på många håll i landet riskerar att halveras eller mer mot dagens älgstam. Speciellt hårt kommer man givetvis att drabbas i rovjurstäta områden. Vi som känt till Solveig agerade förut i älgfrågan är givetvis inte förvånade men man får hoppas det är ett uppvaknade för en del andra inte minst medlemmarna i JRF.

  • älg
    det är jägarna som har makten över älgstammen skjuter man mindre blir det mer älg. skjuter man mer än nödvändigt blir det lite älg kvar. sunt förnuft, hur svårt kan det va…

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser