Jägarnas Riksförbund sågar Norrfalks älgutredning

Jägarnas Riksförbund, JRF, säger nej till delar av Maria Norrfalks älgutredning. I sitt remissvar till regeringen kräver man att marker som inte ingår i älgskötselområden får jaga vuxen älg

Enligt Jägarnas Riksförbund innebär förslagen i Norrfalks utredning att det görs stora intrång i enskilda markägares förfoganderätt och att utredningens förslag inte står i proportion till nyttan.

I remissyttrandet kräver JRF att utredningen kompletteras med en möjlighet för marker som står utanför älgskötselområden att ändå få skjuta så många vuxna älgar som arealen tillåter och i motsvarande omfattning som de omgivande älgskötselområdena.  
Förslaget att tre av de fem ledamöterna i förvaltningsstyrelsen ska vara markägarrepresentanter ser förbundets ordförande Solveig Larsson mer som en ansvarsfråga än en maktfråga.
– Markägarna äger och har redan den formella makten över jakten. Däremot får de ett tydligare ansvar för jakten med utredningens förslag, säger hon till Jakt och Jägare. se

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser