Jägarna ska hjälpa till som spioner

Öland (JJ) Nyligen bad Försvarsmakten de öländska jägarna om hjälp med att få information om misstänkt spionverksamhet. I utskicket förklarar de att enligt Försvarsmakten och SÄPO pågår det ständigt dold underrättelseinhämtning mot Sverige och svenska intressen.

”Som jägare är du observant och pålitlig. Du rör dig dessutom mycket i skog och mark. Men framför allt är du bekant med normalbilden, det vill säga, du vet hur det ser ut när allt är frid och fröjd”, skriver de i utskicket och fortsätter:

”Ju fler som håller ögonen öppna, desto bättre kan vi värna om Sveriges integritet”.

– Det här är inte direkt riktat till jägarna på Öland utan även till övriga Kalmar län som ingår i Tipslinjens pilotprojekt, säger Janne Boman, informationschef på Militärregion Syds stab vid P 7 i Revinge.

– Vi konstaterar att det överlag sker underrättelseinhämtning mot Sverige. Vi grundar det inte på någon enskild företeelse på Öland. Folk behöver inte vara oroliga men ser de något konstigt får de gärna höra av sig, fortsätter han.

– Bor man i närheten av ett skyddsobjekt vet man hur det brukar vara där, man känner folk runt omkring. Exempelvis kan det vara misstänkt om det står en okänd bil parkerad där eller om någon går runt och fotograferar. Sådana saker vill vi veta.

I september startade Försvarsmakten sitt pilotprojekt ”Tipslinjen” för Kalmar och Öland för att få bättre kontakt med allmänheten. Dit ska de ringa om de har sett något misstänkt eller avvikande beteende i närheten av skyddsobjekt som är viktiga för Försvarsmakten eller övriga samhället.

– Vi är nöjda med resultaten och det finns en villighet hos allmänheten att bidra med information, säger Janne Boman till Ölandsbladet.

AKTUELLT

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Landsbygdsministern om de skeva gåsjakttiderna

Stockholm (JJ) Jaktjournalen uppmärksammade häromdagen de skeva förhållandena som råder för gåsjägare i Sverige samtidigt som forskningen visar att grågåsbeståndet växer och skadebilden ökar. Nu svarar Sven-Erik Bucht på kritiken mot Regeringens flathet i frågan.

Blir det allmän jakt på varghybriderna?

Sörmland (JJ) En liten skara speciellt utvalda jägare – eller allmän jakt på varghybriderna? Det är frågan när länsstyrelsens personal nu grubblar på hur varghybriderna norr om Katrineholm ska avlivas.

Fick älgkroppar stulna

Nordmaling (JJ) Ett jaktlag utanför Nordmaling i Västerbottens län fick i veckan påhälsning av tjuvar i slakteriet. En vuxen älg och en halv kalv saknades när de kom dit på onsdagen.

Annonser