Jägarna ska hjälpa till som spioner

Öland (JJ) Nyligen bad Försvarsmakten de öländska jägarna om hjälp med att få information om misstänkt spionverksamhet. I utskicket förklarar de att enligt Försvarsmakten och SÄPO pågår det ständigt dold underrättelseinhämtning mot Sverige och svenska intressen.

”Som jägare är du observant och pålitlig. Du rör dig dessutom mycket i skog och mark. Men framför allt är du bekant med normalbilden, det vill säga, du vet hur det ser ut när allt är frid och fröjd”, skriver de i utskicket och fortsätter:

”Ju fler som håller ögonen öppna, desto bättre kan vi värna om Sveriges integritet”.

– Det här är inte direkt riktat till jägarna på Öland utan även till övriga Kalmar län som ingår i Tipslinjens pilotprojekt, säger Janne Boman, informationschef på Militärregion Syds stab vid P 7 i Revinge.

– Vi konstaterar att det överlag sker underrättelseinhämtning mot Sverige. Vi grundar det inte på någon enskild företeelse på Öland. Folk behöver inte vara oroliga men ser de något konstigt får de gärna höra av sig, fortsätter han.

– Bor man i närheten av ett skyddsobjekt vet man hur det brukar vara där, man känner folk runt omkring. Exempelvis kan det vara misstänkt om det står en okänd bil parkerad där eller om någon går runt och fotograferar. Sådana saker vill vi veta.

I september startade Försvarsmakten sitt pilotprojekt ”Tipslinjen” för Kalmar och Öland för att få bättre kontakt med allmänheten. Dit ska de ringa om de har sett något misstänkt eller avvikande beteende i närheten av skyddsobjekt som är viktiga för Försvarsmakten eller övriga samhället.

– Vi är nöjda med resultaten och det finns en villighet hos allmänheten att bidra med information, säger Janne Boman till Ölandsbladet.

AKTUELLT

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Jägare och fiskare i aktion mot skarvarna

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund vill ha mer skarvjakt i Sverige. Ett första steg för de båda förbunden är en ansökan om att få börja minska bestånden i Västra Götaland.

Annonser