Jägarna ska hjälpa till som spioner

Öland (JJ) Nyligen bad Försvarsmakten de öländska jägarna om hjälp med att få information om misstänkt spionverksamhet. I utskicket förklarar de att enligt Försvarsmakten och SÄPO pågår det ständigt dold underrättelseinhämtning mot Sverige och svenska intressen.

”Som jägare är du observant och pålitlig. Du rör dig dessutom mycket i skog och mark. Men framför allt är du bekant med normalbilden, det vill säga, du vet hur det ser ut när allt är frid och fröjd”, skriver de i utskicket och fortsätter:

”Ju fler som håller ögonen öppna, desto bättre kan vi värna om Sveriges integritet”.

– Det här är inte direkt riktat till jägarna på Öland utan även till övriga Kalmar län som ingår i Tipslinjens pilotprojekt, säger Janne Boman, informationschef på Militärregion Syds stab vid P 7 i Revinge.

– Vi konstaterar att det överlag sker underrättelseinhämtning mot Sverige. Vi grundar det inte på någon enskild företeelse på Öland. Folk behöver inte vara oroliga men ser de något konstigt får de gärna höra av sig, fortsätter han.

– Bor man i närheten av ett skyddsobjekt vet man hur det brukar vara där, man känner folk runt omkring. Exempelvis kan det vara misstänkt om det står en okänd bil parkerad där eller om någon går runt och fotograferar. Sådana saker vill vi veta.

I september startade Försvarsmakten sitt pilotprojekt ”Tipslinjen” för Kalmar och Öland för att få bättre kontakt med allmänheten. Dit ska de ringa om de har sett något misstänkt eller avvikande beteende i närheten av skyddsobjekt som är viktiga för Försvarsmakten eller övriga samhället.

– Vi är nöjda med resultaten och det finns en villighet hos allmänheten att bidra med information, säger Janne Boman till Ölandsbladet.

Annons
0 kommentarer

AKTUELLT

Nu har vi viltköttskonsumenter ett eget namn!

Debatt (JJ) Han som satt framför mig och åt en tunn squashsoppa var vegetarian. När jag med en brödbit skrapade upp det sista av vildsvinsgrytan från min tallrik avslutade han vår diskussion med orden: ”Jag äter inte kött, men om jag HADE ätit kött, ja då hade det varit viltkött. Kan man förresten få köpa en bit? Till morsan.”, skriver jägaren Torkel Norling.

Få rovdjursstängsel klarar kraven

Värmland (JJ) Länsstyrelsen i Värmlands län har gjort en uppföljning på alla installationer av rovdjursavvisande stängsel i länet. Utredaren slår fast att få uppsatta stängsel klarar de krav som ställs.

Stora konflikter inom viltvårdsområde

Gävleborg (JJ) Rättsenheten på Länsstyrelsen i Gävleborgs län har flera öppna ärenden om ett viltvårdsområde i länets östra del. Flera överklaganden av beslut är inlämnade och nyligen mottogs också en lång lista med klagomål på hur viltvårdsområdet hanterar jakten och medlemmarna.

Ny outdoormässa gjorde succé

Askersund (JJ) Förra helgen var det premiär för friluftsmässan Askersund Outdoor Festival och med 9 000 besökare räknar arrangörerna nykomlingen på mässkartan som en succé.

Dömd för att ha lockat in vilt

Hässleholm (JJ) En dansk man som bedrivit åteljakt på en knappt fem hektar stor mark döms nu av Hässleholms tingsrätt för att ha lockat vilt från annans mark.

Annonser