Jägarna ska hjälpa till som spioner

Öland (JJ) Nyligen bad Försvarsmakten de öländska jägarna om hjälp med att få information om misstänkt spionverksamhet. I utskicket förklarar de att enligt Försvarsmakten och SÄPO pågår det ständigt dold underrättelseinhämtning mot Sverige och svenska intressen.

”Som jägare är du observant och pålitlig. Du rör dig dessutom mycket i skog och mark. Men framför allt är du bekant med normalbilden, det vill säga, du vet hur det ser ut när allt är frid och fröjd”, skriver de i utskicket och fortsätter:

”Ju fler som håller ögonen öppna, desto bättre kan vi värna om Sveriges integritet”.

– Det här är inte direkt riktat till jägarna på Öland utan även till övriga Kalmar län som ingår i Tipslinjens pilotprojekt, säger Janne Boman, informationschef på Militärregion Syds stab vid P 7 i Revinge.

– Vi konstaterar att det överlag sker underrättelseinhämtning mot Sverige. Vi grundar det inte på någon enskild företeelse på Öland. Folk behöver inte vara oroliga men ser de något konstigt får de gärna höra av sig, fortsätter han.

– Bor man i närheten av ett skyddsobjekt vet man hur det brukar vara där, man känner folk runt omkring. Exempelvis kan det vara misstänkt om det står en okänd bil parkerad där eller om någon går runt och fotograferar. Sådana saker vill vi veta.

I september startade Försvarsmakten sitt pilotprojekt ”Tipslinjen” för Kalmar och Öland för att få bättre kontakt med allmänheten. Dit ska de ringa om de har sett något misstänkt eller avvikande beteende i närheten av skyddsobjekt som är viktiga för Försvarsmakten eller övriga samhället.

– Vi är nöjda med resultaten och det finns en villighet hos allmänheten att bidra med information, säger Janne Boman till Ölandsbladet.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vinn älgjakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Vill starta unikt björnhägn för hundträning

Ljusdal (JJ) Ralph Persson har stora visioner inför 2018. Om allt går enligt planerna slår han i vår upp portarna för det första svenska träningshägnet för björnhundar där det inte blir något stängsel mellan björnar och hundar.

Åtal i jaktbrottshärvan skjuts upp

Umeå (JJ) Åtalet mot de två jaktbrottsmisstänkta personerna som misstänkts för att ha försökt stjäla orkidéer i Stekenjokk tidigare i sommar dröjer. Åklagare menar att utredningen är omfattande och man ligger ungefär mitt i utredningsarbetet.

Jessica plåtade den vita älgen – igen

Munkedal (JJ) 24-åriga Jessica Hemlin har blivit berömd för sina möten med den vita och ståtliga älgtjuren i Munkedal. På måndagen var det dags igen - älgen dök upp alldeles utanför Jessicas hem och lät sig fotograferas.

Befarar rekordår för fästingsmitta

Kungsbacka (JJ) Läkare räknar med att 2017 blir ett rekordår i Västra Götaland i antalet personer som smittas av den fästingburna och fruktade hjärnhinneinflammationen TBE.

Vit sändarlös mårdhund infångad

Råneå (JJ) Under sommaren har en vit mårdhund synts till i Råneå, ett samhälle tre mil nordost om Luleå. Mårdhunden observerades av flera personer, bland annat inne i villaområden. Foton togs och det visade sig att djuret tillhör Mårdhundsprojektet, men tappat sin sändare.

Annonser