Jägarna ska hjälpa till som spioner

Öland (JJ) Nyligen bad Försvarsmakten de öländska jägarna om hjälp med att få information om misstänkt spionverksamhet. I utskicket förklarar de att enligt Försvarsmakten och SÄPO pågår det ständigt dold underrättelseinhämtning mot Sverige och svenska intressen.

”Som jägare är du observant och pålitlig. Du rör dig dessutom mycket i skog och mark. Men framför allt är du bekant med normalbilden, det vill säga, du vet hur det ser ut när allt är frid och fröjd”, skriver de i utskicket och fortsätter:

”Ju fler som håller ögonen öppna, desto bättre kan vi värna om Sveriges integritet”.

– Det här är inte direkt riktat till jägarna på Öland utan även till övriga Kalmar län som ingår i Tipslinjens pilotprojekt, säger Janne Boman, informationschef på Militärregion Syds stab vid P 7 i Revinge.

– Vi konstaterar att det överlag sker underrättelseinhämtning mot Sverige. Vi grundar det inte på någon enskild företeelse på Öland. Folk behöver inte vara oroliga men ser de något konstigt får de gärna höra av sig, fortsätter han.

– Bor man i närheten av ett skyddsobjekt vet man hur det brukar vara där, man känner folk runt omkring. Exempelvis kan det vara misstänkt om det står en okänd bil parkerad där eller om någon går runt och fotograferar. Sådana saker vill vi veta.

I september startade Försvarsmakten sitt pilotprojekt ”Tipslinjen” för Kalmar och Öland för att få bättre kontakt med allmänheten. Dit ska de ringa om de har sett något misstänkt eller avvikande beteende i närheten av skyddsobjekt som är viktiga för Försvarsmakten eller övriga samhället.

– Vi är nöjda med resultaten och det finns en villighet hos allmänheten att bidra med information, säger Janne Boman till Ölandsbladet.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser