Jägarna i Gävleborg hoppas på skyddsjakt – ansökan på 2 vargar inlämnad

Jägareförbundet lämnar idag in en ansökan om skyddsjakt på två vargar i Gävleborg.

– Skyddsjakt är den enda lämpliga lösningen för att komma tillrätta med skadorna på hundar och tamdjur i detta revir, säger Torsten Mörner, ordförande i Svenska Jägareförbundet. Vargarna i Voxnareviret uppträder oskyggt och nära bebyggelse. De skapar en otrygghet bland de boende och de har redan dödat och skadat åtskilliga hundar och tamdjur.

På flera håll i Gävleborg kan man inte längre bedriva en meningsfull älgjakt eftersom vargarna tar huvuddelen av den årliga avkastningen (älgkalvarna). Påfrestningarna för lokalbefolkningen blir ännu större, när möjligheterna att ha tamdjur påverkas. Sakta men säkert sjunker livskvaliteten i dessa bygder i takt med förtroendet för den svenska rovdjurspolitiken. Tyvärr minskar acceptansen för varg kraftigt i de berörda länen.

– Det är viktigt att ta människors oro på allvar och ta ett beslut som kan bidra till att förebygga ytterligare skador, säger Karl-Evert Hellsén, ordförande i Jägareförbundet Gävleborg.
– Vår situation liknar den man har i Värmland och där beslutade Naturvårdsverket om skyddsjakt på två vargar för veckan sedan, tillägger Karl-Evert Hellsén.

I ansökan om skyddsjakt på två vargar, som undertecknats av Torsten Mörner tillsammans med ordföranden i Gävleborg, konstaterar Jägareförbundet även att skyddsjakten inte kommer att påverka den svenska vargstammen negativt. Ansökan är ställd till Naturvårdsverkets Naturresursavdelning.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser