Jägarna i Gävleborg hoppas på skyddsjakt – ansökan på 2 vargar inlämnad

Jägareförbundet lämnar idag in en ansökan om skyddsjakt på två vargar i Gävleborg.

– Skyddsjakt är den enda lämpliga lösningen för att komma tillrätta med skadorna på hundar och tamdjur i detta revir, säger Torsten Mörner, ordförande i Svenska Jägareförbundet. Vargarna i Voxnareviret uppträder oskyggt och nära bebyggelse. De skapar en otrygghet bland de boende och de har redan dödat och skadat åtskilliga hundar och tamdjur.

På flera håll i Gävleborg kan man inte längre bedriva en meningsfull älgjakt eftersom vargarna tar huvuddelen av den årliga avkastningen (älgkalvarna). Påfrestningarna för lokalbefolkningen blir ännu större, när möjligheterna att ha tamdjur påverkas. Sakta men säkert sjunker livskvaliteten i dessa bygder i takt med förtroendet för den svenska rovdjurspolitiken. Tyvärr minskar acceptansen för varg kraftigt i de berörda länen.

– Det är viktigt att ta människors oro på allvar och ta ett beslut som kan bidra till att förebygga ytterligare skador, säger Karl-Evert Hellsén, ordförande i Jägareförbundet Gävleborg.
– Vår situation liknar den man har i Värmland och där beslutade Naturvårdsverket om skyddsjakt på två vargar för veckan sedan, tillägger Karl-Evert Hellsén.

I ansökan om skyddsjakt på två vargar, som undertecknats av Torsten Mörner tillsammans med ordföranden i Gävleborg, konstaterar Jägareförbundet även att skyddsjakten inte kommer att påverka den svenska vargstammen negativt. Ansökan är ställd till Naturvårdsverkets Naturresursavdelning.

AKTUELLT

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser