Jägarna förlorar inflytande!

Representanter för Svenska jägareförbundet är rädda för att tappa inflytandet när viltvårdsnämnden på länsstyrelsen försvinner från och med nyåret och ersätts av en viltförvaltningsdelegation.

I den gamla viltvårdsnämnden hade jägarna två representanter men i den nya delegationen finns det bara plats för en jägarrepresentant. Därmed minskar jägarnas inflytande på jaktfrågorna och det oroar Elias Turesson på Jägareförbundet i Kronoberg. 

– Det är ju lite oroväckande att jägarna tappar inflytande. Det är ju vi som styr viltstammarna, trots allt, säger Elias Turesson, till Sveriges Radio. 

Till skillnad från den utgående viltvårdsnämnden som bara är rådgivande, blir den nya viltvårdsdelegationen beslutatande i vilt- och rovdjursfrågor. I delegationen sitter tolv ledamöter med landshövdingen som ordförande.

Förutom jägarintressena ska representanter sitta med som representerar markägarna, naturvård och friluftsintressen, näringsliv, turism och skogsnäringen. 

Jägarna har alltså bara en representant i delgationen. En viktig fråga för delegationen blir att hålla viltstammar i en jämn balans. 

– Vi försöker göra viltstammarna jämna i balans så att det inte far upp och ner som en berg- och- dalbana, säger Elias Turesson.

5 kommentarer

 • Helt rätt
  Helt rätt att jägarna förlorar inflytande för de bevakar bara sina egna intressen och inte allmänhetens intresse när det gäller våran ”nordiska fauna”

 • vargjakt
  tillåt mig småle.
  apropå att bevaka sina egna intressen.

  tänker du ens på vad du själv skriver härinne??

  har du tänkt nån gång på hur ont en morot har när du biter av honom på mitten??

  grönsaksmördare där…

 • Bra början
  Bra att jägarna förlorar sitt inflytande. Vargstammen är liten. Hur ofta ser man egentligen en varg. Jag har under 20 år bott mitt ute i värmländska skogen och har under denna tid endast sett en varg. 20 år och en varg… hmm så som jägarna vill beskriva det hela så finns det en varg per person i Sverige. Jag tycker att hela jägarförbundet och svenska riksdagen borde skämmas.

 • Deras eget fel
  Jägarförbundet har bundit ris för egen rygg med deras propaganda för den pågående vargjakten. Bevisligen bygger deras reglering av viltstammar på vare sig biologiska eller ekologiska slutsatser. Dags att naturvårdsverket får ta hand om både att besluta om jakt och att genomföra den samma när det gäller arter som varg, lo, järv och björn.

 • inflytande
  om jag räknade rätt utgör jägarkåren ca 3,3procent och då kanske inflytandet inte kan vara så stort rent matematiskt

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Annonser