Jägarförbundet vill stoppa älgjakt under brunsten

Luleå (JJ) Jägareförbundet i Norrbotten hoppas att brunstuppehållet i älgjakten ska återinföras till hösten. – Det finns etiska skäl till varför vi ska lämna viltet i fred under brunstperioden, säger Björn Sundgren, Jägareförbundet i Norrbotten.

Under flera år har det varit tillåtet att jaga älg under brunsten men nu hoppas Jägareförbundet i Norrbotten på en förändring.

– Att jaga viltet under deras föryngrings- och parningstid tycker vi är att göra avkall på en viktig princip. Älgen är det enda hjortviltet där handjuret jagas under brunst och det ökar risken att de bästa tjurarna skjuts bort eftersom de är betydligt oförsiktigare under den perioden, säger Björn Sundgren.

Förhoppningen är att de nya ledamöterna i viltförvaltningsdelegationen ska rösta fram ett återinförande av brunstuppehållet. Regeringen har nämligen ändrat så att miljö- och naturvårdsorganisationerna företräds av ytterligare en ledamot och natur- och ekoturismföretagen av en ledamot. Det har flera gånger blivit väldigt jämna omröstningar.

Ett brunstuppehåll i jakten skulle gälla de två första veckorna i oktober i kommunerna Luleå, Piteå, Boden, Älvsbyn, Kalix och Haparanda.

– Uppehållet skulle också vara bra för en ökad acceptans bland allmänheten. Vi är många som ska vistas i skogarna och det är skönt för till exempel bärplockarna att veta att det är ”fritt fram”, säger Björn Sundgren, till, SVT Nyheter Luleå.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser