Jägarförbundet vill stoppa älgjakt under brunsten

Luleå (JJ) Jägareförbundet i Norrbotten hoppas att brunstuppehållet i älgjakten ska återinföras till hösten. – Det finns etiska skäl till varför vi ska lämna viltet i fred under brunstperioden, säger Björn Sundgren, Jägareförbundet i Norrbotten.

Under flera år har det varit tillåtet att jaga älg under brunsten men nu hoppas Jägareförbundet i Norrbotten på en förändring.

– Att jaga viltet under deras föryngrings- och parningstid tycker vi är att göra avkall på en viktig princip. Älgen är det enda hjortviltet där handjuret jagas under brunst och det ökar risken att de bästa tjurarna skjuts bort eftersom de är betydligt oförsiktigare under den perioden, säger Björn Sundgren.

Förhoppningen är att de nya ledamöterna i viltförvaltningsdelegationen ska rösta fram ett återinförande av brunstuppehållet. Regeringen har nämligen ändrat så att miljö- och naturvårdsorganisationerna företräds av ytterligare en ledamot och natur- och ekoturismföretagen av en ledamot. Det har flera gånger blivit väldigt jämna omröstningar.

Ett brunstuppehåll i jakten skulle gälla de två första veckorna i oktober i kommunerna Luleå, Piteå, Boden, Älvsbyn, Kalix och Haparanda.

– Uppehållet skulle också vara bra för en ökad acceptans bland allmänheten. Vi är många som ska vistas i skogarna och det är skönt för till exempel bärplockarna att veta att det är ”fritt fram”, säger Björn Sundgren, till, SVT Nyheter Luleå.

AKTUELLT

Stövarjägare samlar in pengar mot barncancer

Växjö (JJ) Stövarjägare samlar in pengar för kampen mot barncancer. – Det har blivit en stor succé och vi kör den 3 februari i år. Vi siktar på att samla in kanske 100 000 kronor, säger en av initiativtagarna, Bengt Lindell i Jaktjournalens webbradio.

Annonser