Jägarförbundet vill stoppa älgjakt under brunsten

Luleå (JJ) Jägareförbundet i Norrbotten hoppas att brunstuppehållet i älgjakten ska återinföras till hösten. – Det finns etiska skäl till varför vi ska lämna viltet i fred under brunstperioden, säger Björn Sundgren, Jägareförbundet i Norrbotten.

Under flera år har det varit tillåtet att jaga älg under brunsten men nu hoppas Jägareförbundet i Norrbotten på en förändring.

– Att jaga viltet under deras föryngrings- och parningstid tycker vi är att göra avkall på en viktig princip. Älgen är det enda hjortviltet där handjuret jagas under brunst och det ökar risken att de bästa tjurarna skjuts bort eftersom de är betydligt oförsiktigare under den perioden, säger Björn Sundgren.

Förhoppningen är att de nya ledamöterna i viltförvaltningsdelegationen ska rösta fram ett återinförande av brunstuppehållet. Regeringen har nämligen ändrat så att miljö- och naturvårdsorganisationerna företräds av ytterligare en ledamot och natur- och ekoturismföretagen av en ledamot. Det har flera gånger blivit väldigt jämna omröstningar.

Ett brunstuppehåll i jakten skulle gälla de två första veckorna i oktober i kommunerna Luleå, Piteå, Boden, Älvsbyn, Kalix och Haparanda.

– Uppehållet skulle också vara bra för en ökad acceptans bland allmänheten. Vi är många som ska vistas i skogarna och det är skönt för till exempel bärplockarna att veta att det är ”fritt fram”, säger Björn Sundgren, till, SVT Nyheter Luleå.

AKTUELLT

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Landsbygdsministern om de skeva gåsjakttiderna

Stockholm (JJ) Jaktjournalen uppmärksammade häromdagen de skeva förhållandena som råder för gåsjägare i Sverige samtidigt som forskningen visar att grågåsbeståndet växer och skadebilden ökar. Nu svarar Sven-Erik Bucht på kritiken mot Regeringens flathet i frågan.

Blir det allmän jakt på varghybriderna?

Sörmland (JJ) En liten skara speciellt utvalda jägare – eller allmän jakt på varghybriderna? Det är frågan när länsstyrelsens personal nu grubblar på hur varghybriderna norr om Katrineholm ska avlivas.

Fick älgkroppar stulna

Nordmaling (JJ) Ett jaktlag utanför Nordmaling i Västerbottens län fick i veckan påhälsning av tjuvar i slakteriet. En vuxen älg och en halv kalv saknades när de kom dit på onsdagen.

Annonser