Jägarförbundet vill stoppa älgjakt under brunsten

Luleå (JJ) Jägareförbundet i Norrbotten hoppas att brunstuppehållet i älgjakten ska återinföras till hösten. – Det finns etiska skäl till varför vi ska lämna viltet i fred under brunstperioden, säger Björn Sundgren, Jägareförbundet i Norrbotten.

Under flera år har det varit tillåtet att jaga älg under brunsten men nu hoppas Jägareförbundet i Norrbotten på en förändring.

– Att jaga viltet under deras föryngrings- och parningstid tycker vi är att göra avkall på en viktig princip. Älgen är det enda hjortviltet där handjuret jagas under brunst och det ökar risken att de bästa tjurarna skjuts bort eftersom de är betydligt oförsiktigare under den perioden, säger Björn Sundgren.

Förhoppningen är att de nya ledamöterna i viltförvaltningsdelegationen ska rösta fram ett återinförande av brunstuppehållet. Regeringen har nämligen ändrat så att miljö- och naturvårdsorganisationerna företräds av ytterligare en ledamot och natur- och ekoturismföretagen av en ledamot. Det har flera gånger blivit väldigt jämna omröstningar.

Ett brunstuppehåll i jakten skulle gälla de två första veckorna i oktober i kommunerna Luleå, Piteå, Boden, Älvsbyn, Kalix och Haparanda.

– Uppehållet skulle också vara bra för en ökad acceptans bland allmänheten. Vi är många som ska vistas i skogarna och det är skönt för till exempel bärplockarna att veta att det är ”fritt fram”, säger Björn Sundgren, till, SVT Nyheter Luleå.

Annons
0 kommentarer

AKTUELLT

Sänkt fällavgift på älg i Dalarna

Falun (JJ) Viltförvaltningsdelegationen i Dalarna har beslutat att sänka fällavgiften på älg. Fällavgiften på vuxna älgar sänks från 600 till 500 kronor. Avgiften för årskalvar ligger kvar på 100 kronor.

Vinn Vargjakt-DVD

Ta chansen att delta i utlottningen av vårens stora jaktfilmssnackis, Svensk Vargjakt Nr 2. Jaktjournalen sitter på ett gäng DVD-exemplar.

Grillad kotlettrad av vildsvin

  Vildsvinskött på grillen är aldrig fel. En utskuren benfri kotlettrad, lite marinad och en god potatissallad är allt som behövs för en riktigt god middag. Självklart är köttet trikintestat och styckat efter konstens alla regler. 4 portioner: 600 g utskuren kotlettrad av vildsvin Potatissallad: 600 g kokt potatis 5 msk olivolja 3 msk vitvinsvinäger

Så många renkalvar tar björnarna

Kungsbacka (JJ) Björnens betydelse för renskötseln är omtvistad, bland annat för att det har gjorts så få vetenskapliga studier. Nu visar en avhandling från SLU omfattningen av de problem som björnen skapar på kalvningslandet

Viltkött – inget fusk

Matfusket i Sverige och övriga världen ökar för varje år. Datumstämplar uppdateras och varor packas om för att hamna ute i livsmedelsbutikernas diskar igen. Trots att det egentligen inte borde säljas. Tur vi jägare har förstklassigt viltkött!

Mys i jaktkojan

Jaktkojan kan nästan liknas vid en omsorgsfull moder. När barnet varit ute och lekt hela dagen, blivit blött, kallt och trött, tar hon emot det i sin varma och trygga famn och ger det torra kläder, mat och en varm säng att krypa ner i.

Jaguar Ultra Light

Jaguargruppen har i sitt utbud ett intressant kombivapen som tillverkats av italienska F.A.I.R.. En kombi kan vara ett alternativ till drömmen om en drilling när man har behov av en kulpipa. Jaguar Ultra Light har två hagelkalibrar och ett flertal kulkalibrar från klass 3 till 1.

Annonser