Jägarförbundet vill stoppa älgjakt under brunsten

Luleå (JJ) Jägareförbundet i Norrbotten hoppas att brunstuppehållet i älgjakten ska återinföras till hösten. – Det finns etiska skäl till varför vi ska lämna viltet i fred under brunstperioden, säger Björn Sundgren, Jägareförbundet i Norrbotten.

Under flera år har det varit tillåtet att jaga älg under brunsten men nu hoppas Jägareförbundet i Norrbotten på en förändring.

– Att jaga viltet under deras föryngrings- och parningstid tycker vi är att göra avkall på en viktig princip. Älgen är det enda hjortviltet där handjuret jagas under brunst och det ökar risken att de bästa tjurarna skjuts bort eftersom de är betydligt oförsiktigare under den perioden, säger Björn Sundgren.

Förhoppningen är att de nya ledamöterna i viltförvaltningsdelegationen ska rösta fram ett återinförande av brunstuppehållet. Regeringen har nämligen ändrat så att miljö- och naturvårdsorganisationerna företräds av ytterligare en ledamot och natur- och ekoturismföretagen av en ledamot. Det har flera gånger blivit väldigt jämna omröstningar.

Ett brunstuppehåll i jakten skulle gälla de två första veckorna i oktober i kommunerna Luleå, Piteå, Boden, Älvsbyn, Kalix och Haparanda.

– Uppehållet skulle också vara bra för en ökad acceptans bland allmänheten. Vi är många som ska vistas i skogarna och det är skönt för till exempel bärplockarna att veta att det är ”fritt fram”, säger Björn Sundgren, till, SVT Nyheter Luleå.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vinn älgjakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Vill starta unikt björnhägn för hundträning

Ljusdal (JJ) Ralph Persson har stora visioner inför 2018. Om allt går enligt planerna slår han i vår upp portarna för det första svenska träningshägnet för björnhundar där det inte blir något stängsel mellan björnar och hundar.

Åtal i jaktbrottshärvan skjuts upp

Umeå (JJ) Åtalet mot de två jaktbrottsmisstänkta personerna som misstänkts för att ha försökt stjäla orkidéer i Stekenjokk tidigare i sommar dröjer. Åklagare menar att utredningen är omfattande och man ligger ungefär mitt i utredningsarbetet.

Jessica plåtade den vita älgen – igen

Munkedal (JJ) 24-åriga Jessica Hemlin har blivit berömd för sina möten med den vita och ståtliga älgtjuren i Munkedal. På måndagen var det dags igen - älgen dök upp alldeles utanför Jessicas hem och lät sig fotograferas.

Befarar rekordår för fästingsmitta

Kungsbacka (JJ) Läkare räknar med att 2017 blir ett rekordår i Västra Götaland i antalet personer som smittas av den fästingburna och fruktade hjärnhinneinflammationen TBE.

Vit sändarlös mårdhund infångad

Råneå (JJ) Under sommaren har en vit mårdhund synts till i Råneå, ett samhälle tre mil nordost om Luleå. Mårdhunden observerades av flera personer, bland annat inne i villaområden. Foton togs och det visade sig att djuret tillhör Mårdhundsprojektet, men tappat sin sändare.

Annonser