Jägarförbundet vill öka älgstammen

Stockholm (JJ) Svenska Jägarförbundet kräver att den svenska älgstammen ska öka med 150000 djur.

  Samtidigt som den statliga utredningen om älgens framtid pågår passar Jägarförbundet på att kräva en kraftig utökning av antalet älgar. Den svenska skogsnäringen däremot vill gärna se att stammen behålls på nuvarande nivå eller till och med minskar.Sedan mitten av 80-talet har stammen halverats och idag finns omkring 200000 älgar i landet. Jägarförbundet med 195000 medlemmar kräver nu, med ordförande Torsten Mörner i spetsen, att det är dags att återgå till tidigare storlek på stammen.Mörner förstår att skogsbruket är emot en ökning av älgstammen men anser att det finns lösningar på problemet att älgar skadar skogen.Enligt Mörner finns det metoder som minskar älgskadorna, som att till exempel lägga ut foder åt älgarna. Den statliga utredningen om älgens framtid i Sverige väntas ligga klar i slutet av augusti.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser