Jägarförbundet vill öka älgstammen

Stockholm (JJ) Svenska Jägarförbundet kräver att den svenska älgstammen ska öka med 150000 djur.

  Samtidigt som den statliga utredningen om älgens framtid pågår passar Jägarförbundet på att kräva en kraftig utökning av antalet älgar. Den svenska skogsnäringen däremot vill gärna se att stammen behålls på nuvarande nivå eller till och med minskar.Sedan mitten av 80-talet har stammen halverats och idag finns omkring 200000 älgar i landet. Jägarförbundet med 195000 medlemmar kräver nu, med ordförande Torsten Mörner i spetsen, att det är dags att återgå till tidigare storlek på stammen.Mörner förstår att skogsbruket är emot en ökning av älgstammen men anser att det finns lösningar på problemet att älgar skadar skogen.Enligt Mörner finns det metoder som minskar älgskadorna, som att till exempel lägga ut foder åt älgarna. Den statliga utredningen om älgens framtid i Sverige väntas ligga klar i slutet av augusti.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser