Jägarförbund och naturorganisationer ingår avtal

Kungsbacka (JJ) Idag undertecknas ett avtal, EU Platform on Coexistence between People and Large Carnivores, av representanter från EU.kommissionen, jägarorganisationer samt miljöorganisationer. Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Svenska Jägarförbundet ser plattformen som ett nödvändigt ont. – Är vi inte med kan vi inte heller påverka, säger han.

Den europeiska plattform(EU Platform on Coexistence between People and Large Carnivores)som underteckas i dag ska finna lösningar på de problem som följer samexistens mellan stora rovdjur och människor.

Den europiska jägarorganisationen FACE accepterar villkoren för att delta i plattformen; bland annat att EU:s habitatdirektiv ska ligga till grund för förvaltning, och att stora rovdjur är en integrerad del av vårt kulturlandskap.

Tom Arnbom rovdjursexpert på Världsnaturfonden WWF har under två år deltagit i framtagandet av dokumentet.

– Rovdjurens återkomst är en framgångssaga, exempelvis finns det nu varg i Danmark. Det skapar dock konflikter på många håll och vi måste lösa dem i samförstånd, säger Tom Arnbom i ett pressmeddelande.

I dokumentet förbinder sig organisationerna att art- och habitatdirektivet ska vara den juridiska grunden och att förvaltningen ska vara vetenskapligt förankrad och tåla granskning samt att kulturella och socioekonomiska avväganden ska göras.

Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Svenska Jägareförbundet har också varit med i processen som lett fram till det dokument som skrivs under i dag.

– Vi har jobbat hårt för att föra fram våra ståndpunkter och dokumentet ser inte likadant ut i dag som det ursprungligen gjorde. Vi vägrade till exempel den första skrivningen av av art- och habitatdirektivet som ”the appropriate”. I stället blev det nu den legala grunden och det är ju något man bara kan konstatera. Nu kommer vi jobba för att direktivet antingen skrivs om eller får bilagor som underlättar en förvaltning av vargstammen.

Enligt Gunnar Glöersen är deltagandet i plattformen ett slags nödvändigt ont.

– Är man inte med i diskussionen har man inte heller möjlighet att påverka, men man ska komma ihåg att förutsättningarna i Europa ser mycket olika ut. I Slovenien där miljöommisionären Janez Potočnikhar sin hemvist finns varg, men där finns också 300 klövvilt per 1 000 hektar. I Sverige där vi har vargar ligger klövviltstätheten snarare på 10 per 1 000 hektar. Dessutom får vi inte förvalta stammen här genom jakt som man exempelvis får i Slovenien.

Intressant i sammanhanget är att de direktiv som LCIE (Large Carnivor Initiative for Europe) skapat och som bevarandeorganisationer runt om i Europa hänvisar till är de samma som ligger till grund för den rovdjurspolitik som Regeringen presenterat men som fortfarande inte realiserats.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser