Jägaren som sköt häst kan bli åtalad

Polisutredningen om jägaren som sköt en häst istället för ett vildsvin är klar. Den har lämnats till kammaråklagare Karl-Erik Antonsson, i Örebro, som bedömer om det ska bli åtal mot jägaren.

– Jag ska göra en bedömning så snart som möjligt. Fallet är rubricerat som jaktbrott, säger Karl-Erik Antonsson till Nerikes Allehanda.

I augusti förra året besökte en man från Stockholmstrakten ett område nära Hampetorp i Östernärke. Det var lördagskväll och han gav sig ut för att jaga vildsvin. Nära platsen där jägaren befann sig finns ett bostadshus och i hagen intill huset gick en häst som hade ett vitt flugtäcke på sig.

I närheten fanns ytterligare en häst, den klarade sig men blev skrämd. En av dem som bor i fastigheten hade varit ute i hagen och gått in igen då jägaren avlossade skottet och hästen föll ner död.

Familjen berättade efteråt i NA om vilken chock det blev när de tittade ut och såg hästen ligga där. Fallet väckte stor uppmärksamhet, det kom kritik både från jägare och andra mot det sätt jakten bedrivits på.

Polisen startade en utredning och höll förhör med den misstänkte för jaktbrottet och personer som hade uppgifter att lämna om händelsen. I utredningen har den som misstänks lämnat en berättelse om hur han anser att allt gick till.

– Före mitt beslut vill jag inte gå in på vad mannen sagt. Men jag kan säga så mycket som att det är en berättelse där han inte tar ställning till om han nekar eller erkänner. Han har bara lämnat en berättelse, säger Karl-Erik Antonsson.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser