Jägaren som sköt häst kan bli åtalad

Polisutredningen om jägaren som sköt en häst istället för ett vildsvin är klar. Den har lämnats till kammaråklagare Karl-Erik Antonsson, i Örebro, som bedömer om det ska bli åtal mot jägaren.

– Jag ska göra en bedömning så snart som möjligt. Fallet är rubricerat som jaktbrott, säger Karl-Erik Antonsson till Nerikes Allehanda.

I augusti förra året besökte en man från Stockholmstrakten ett område nära Hampetorp i Östernärke. Det var lördagskväll och han gav sig ut för att jaga vildsvin. Nära platsen där jägaren befann sig finns ett bostadshus och i hagen intill huset gick en häst som hade ett vitt flugtäcke på sig.

I närheten fanns ytterligare en häst, den klarade sig men blev skrämd. En av dem som bor i fastigheten hade varit ute i hagen och gått in igen då jägaren avlossade skottet och hästen föll ner död.

Familjen berättade efteråt i NA om vilken chock det blev när de tittade ut och såg hästen ligga där. Fallet väckte stor uppmärksamhet, det kom kritik både från jägare och andra mot det sätt jakten bedrivits på.

Polisen startade en utredning och höll förhör med den misstänkte för jaktbrottet och personer som hade uppgifter att lämna om händelsen. I utredningen har den som misstänks lämnat en berättelse om hur han anser att allt gick till.

– Före mitt beslut vill jag inte gå in på vad mannen sagt. Men jag kan säga så mycket som att det är en berättelse där han inte tar ställning till om han nekar eller erkänner. Han har bara lämnat en berättelse, säger Karl-Erik Antonsson.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser