Jägareförbundets framtid hotad

Stockholm (JJ) Regeringen har idag beslutat att endast betala ut ersättning för ett halvår ur viltvårdsfonden till Svenska Jägareförbundet. -Jägarsverige upprörs när regeringen är på väg att nedrusta Sveriges största folkrörelse, säger Owe Wiktorin, Jägareförbundets ordförande.

Svenska Jägareförbundet har sedan 1938 svarat för delar av jakt- och viltvårdsarbetet i Sverige. Dagens beslut kan få allvarliga konsekvenser för både jakten och viltvården, men i första hand för Jägareförbundet. Om inte regeringen tar ett positivt beslut inför nästa halvår kommer jägareförbundet tvingas till drastiska åtgärder med varsel som följd. Idag finns Jägareförbundet representerade på 22 platser i landet.

Jägareförbundet kräver nu att det allmänna uppdragets innebörd och långsiktiga finansiering snarast klarläggs. Härutöver måste ytterligare medel ur viltvårdsfondens jägarpengar omedelbart tillföras för innevarande år, 2005. Idag har Sverige troligen Europas bästa viltvård och jaktförutsättningar. Denna positiva utveckling riskerar nu att brytas genom det politiska maktspelet.
– Vi ansvarar för den praktiska jakten och viltvården. Miljöpartiet söker uppenbarligen vidga sitt inflytande över de pengar som jägarkåren årligen betalar till viltvårdsfonden för rätten att jaga.
– Jägarsverige upprörs när regeringen kan komma att nedrusta en av Sveriges största folkrörelse med 200 000 medlemmar, säger Owe Wiktorin, Jägareförbundets ordförande.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser