Jägareförbundets framtid hotad

Stockholm (JJ) Regeringen har idag beslutat att endast betala ut ersättning för ett halvår ur viltvårdsfonden till Svenska Jägareförbundet. -Jägarsverige upprörs när regeringen är på väg att nedrusta Sveriges största folkrörelse, säger Owe Wiktorin, Jägareförbundets ordförande.

Svenska Jägareförbundet har sedan 1938 svarat för delar av jakt- och viltvårdsarbetet i Sverige. Dagens beslut kan få allvarliga konsekvenser för både jakten och viltvården, men i första hand för Jägareförbundet. Om inte regeringen tar ett positivt beslut inför nästa halvår kommer jägareförbundet tvingas till drastiska åtgärder med varsel som följd. Idag finns Jägareförbundet representerade på 22 platser i landet.

Jägareförbundet kräver nu att det allmänna uppdragets innebörd och långsiktiga finansiering snarast klarläggs. Härutöver måste ytterligare medel ur viltvårdsfondens jägarpengar omedelbart tillföras för innevarande år, 2005. Idag har Sverige troligen Europas bästa viltvård och jaktförutsättningar. Denna positiva utveckling riskerar nu att brytas genom det politiska maktspelet.
– Vi ansvarar för den praktiska jakten och viltvården. Miljöpartiet söker uppenbarligen vidga sitt inflytande över de pengar som jägarkåren årligen betalar till viltvårdsfonden för rätten att jaga.
– Jägarsverige upprörs när regeringen kan komma att nedrusta en av Sveriges största folkrörelse med 200 000 medlemmar, säger Owe Wiktorin, Jägareförbundets ordförande.

AKTUELLT

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

Annonser