Jägareförbundet

Öster- Malma (JJ) I en skrivelse till regeringen begär Jägareförbundet att lagen om viltvårdsområden ses över. Om inte nödvändiga ändringar görs kan det medföra att institutet viltvårdsområden helt fallerar, skriver Jägareförbundet.

Jaktvårdskonsulent Björn Sundgren i Norrbotten är angelägen om att regeringen ser över lagen om viltvårdsområden. Lagen om viltvårdsområden trädde i kraft för tio år sedan. Den ersatte då tidigare lagstiftning som gällde för jaktvårdsområden.
Områdena har varit och är en betydelsefull samverkansform för att markägare och jägare ska kunna bedriva en meningsfull jakt- och viltvård. Under de tio år som gått sedan lagen om viltvårdsområden antogs har många frågeställningar angående lagens tillämpning uppstått.
Rättsläget är på många punkter oklart och det är nödvändigt att lagen ses över och skrivs om, menar Jägareförbundet. Om inget görs hotas på sikt viltvårdsområdena som institution.
– Så illa är det faktiskt, säger Björn Sundgren på Jägareförbundets hemsida.
– Där allt fungerar som tidigare är det inga problem. Men där det uppstår konflikter räcker lagstiftningen inte till, säger Björn Sundgren som är jaktvårdskonsulent i Norrbotten och som arbetar mycket med viltvårdsområden.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser