Jägareförbundet vill möta miljöministern

Svenska Jägareförbundet skriver i ett pressmeddelande att man tidigare överklagat tilldelningen i årets licensjakt på varg och uppmanat Naturvårdsverket att höja tilldelningen med anledning av att nya inventeringar visar på fler vargföryngringar än som tidigare var kända. Men Naturvårdsverket svarar idag att tilldelningen inte kommer höjas.

– Vi är djupt besvikna över beskedet, den låga tilldelningen undergräver förtroendet för rovdjurspolitiken. säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska Jägareförbundets rovdjursråd. Vi kommer snarast begära att få träffa miljöminister Andreas Carlgren och Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren för att diskutera konsekvenserna av detta beslut.
Lennart Johannesson, ordförande för Jägareförbundet Värmland, tar också emot beskedet om att Värmland inte får fälla fler vargar med bestörtning.
– Vi har landets tätaste vargstam och de fortsätter att öka. Jag bjuder på stående fot in miljöminister, Andreas Carlgren till Värmland, så att han på ort och ställe får möta oss som berörs av beslutet.Vi jägare som på regeringens uppdrag arbetat med att förankra riksdagens rovdjurspolitik och den svåra frågan om flytt av vargar känner oss överkörda när årets låga tilldelning inte ens kommer att hålla vargstammen på det beslutade antalet om maximalt 210 vargar.
Riksdagsbeslutets tre delar äventyras om inte Naturvårdsverket klarar att hålla de mål som riksdagens fastlagt.  Både licens- och skyddsjakt är viktiga instrument i att begränsa vargstammen men med tanke på de nya inventeringsresultaten om ett högre antal vargföryngringar bör tilldelningen i licensjakten öka. Nu riskerar vi istället att hamna över det antal som riksdag och regering beslutat om.
– Den tidigare förda rovdjurspolitiken saknade legitimitet hos jägarna. Därför är det viktigt att miljöministern vågar stå fast vid sina löften och förstår vikten av att ha en väl förankrad rovdjurspolitik påtalar Torbjörn Lövbom.

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser