Jägareförbundet vill möta miljöministern

Svenska Jägareförbundet skriver i ett pressmeddelande att man tidigare överklagat tilldelningen i årets licensjakt på varg och uppmanat Naturvårdsverket att höja tilldelningen med anledning av att nya inventeringar visar på fler vargföryngringar än som tidigare var kända. Men Naturvårdsverket svarar idag att tilldelningen inte kommer höjas.

– Vi är djupt besvikna över beskedet, den låga tilldelningen undergräver förtroendet för rovdjurspolitiken. säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska Jägareförbundets rovdjursråd. Vi kommer snarast begära att få träffa miljöminister Andreas Carlgren och Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren för att diskutera konsekvenserna av detta beslut.
Lennart Johannesson, ordförande för Jägareförbundet Värmland, tar också emot beskedet om att Värmland inte får fälla fler vargar med bestörtning.
– Vi har landets tätaste vargstam och de fortsätter att öka. Jag bjuder på stående fot in miljöminister, Andreas Carlgren till Värmland, så att han på ort och ställe får möta oss som berörs av beslutet.Vi jägare som på regeringens uppdrag arbetat med att förankra riksdagens rovdjurspolitik och den svåra frågan om flytt av vargar känner oss överkörda när årets låga tilldelning inte ens kommer att hålla vargstammen på det beslutade antalet om maximalt 210 vargar.
Riksdagsbeslutets tre delar äventyras om inte Naturvårdsverket klarar att hålla de mål som riksdagens fastlagt.  Både licens- och skyddsjakt är viktiga instrument i att begränsa vargstammen men med tanke på de nya inventeringsresultaten om ett högre antal vargföryngringar bör tilldelningen i licensjakten öka. Nu riskerar vi istället att hamna över det antal som riksdag och regering beslutat om.
– Den tidigare förda rovdjurspolitiken saknade legitimitet hos jägarna. Därför är det viktigt att miljöministern vågar stå fast vid sina löften och förstår vikten av att ha en väl förankrad rovdjurspolitik påtalar Torbjörn Lövbom.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser