Jägareförbundet tar strid för vargjakt i vinter

Burträsk (JJ) – Jägareförbundet kommer att ta strid för vargjakt i vinter. Det säger ordföranden i Jägareförbundets rovdjursråd, Torbjörn Lövbom.

Jägareförbundets Torbjörn Lövbom accepterar inte Naturvårdsverkets nej vargjakt i vinter. Förbundet kommer att ta strid, meddelar han. Foto: Gettyimages och Mikael Moilanen

Den extra spillningsinventeringen i vintras visade på 315 olika vargindivider i Sverige. Därifrån dras de kända döda, 55 stycken, och då blir siffran omkring 260.

Men samtidigt är antalet konstaterade familjegrupper och revirhävdande par cirka 50 stycken. Det är alltså revir där det sannolikt fötts valpar i april-maj. Om bara tre valpar per kul överlever till vintern så är det 150 nya vargar.

Upprörs

Torbjörn Lövbom upprörs över Naturvårdsverkets beslut att stoppa vinterns licensjakt på varg.

– Vi har haft en föryngring, så det skulle gå att skjuta 60-70 vargar och ändå hålla den nivå som samhället bestämt, säger Torbjörn Lövbom.

Han framhåller att jakten ryms ovanpå spannet som räknas som gynnsam bevarandestatus.

– Om länen inte får delegation på att besluta om vargjakt, så kan Naturvårdsverket besluta om jakt. Jägareförbundet kommer att ta strid för att det blir licensjakt i vinter, säger Torbjörn Lövbom.

Väntat för Liberg

Vargforskare Olof Liberg har varit med och skrivit en rapport till Naturvårdsverket, inför beslutet om vargjakten. Han tycker att verkets beslut var väntat.

– Vi pekade på att man inte når upp till målet på 300 vargar. Hur det påverkar opinionen i vargfrågan, det vet jag inte – fråga samhällsvetarna, säger Olof Liberg.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser