Före årsskiftet kommer Jägareförbundet och Bågjägareförbundet med förslag på hur svensk jakt med pilbåge ska se ut. Foto: Istock

Jägareförbundet snabbar på förslag om svensk bågjakt

Kungsbacka (JJ) Arbetet för att införa jakt med pilbåge i Sverige har tagit förnyad fart. – Planen är att före årsskiftet gå in med ett förslag på exempelvis vilka viltarter som ska få jagas och hur en bågjägarexamen ska se ut, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet.

Bågjakt har diskuterats i årtionden i Sverige. Just nu ligger bollen hos Naturvårdsverket och där ska man under 2018 se över föreskrifterna för jaktmedel. Svenska Jägareförbundet och Svenska Bågjägareförbundet jobbar nu för fullt med att få fram förslag på hur den svenska bågjakten kan utformas. Det handlar exempelvis om vilka viltarter som skulle vara tillåtna att jaga. – Det finns hur många klipp som helst på Youtube som visar människor som skjuter älg med pilbåge. Det fungerar – och jag personligen skulle tycka att det vore skithäftigt att smyga mig in på ett ståndskall med pilbåge. Men sedan är den stora frågan vad vi kan få social acceptans för, säger Daniel Ligné.

”Åtminstone dovhjort”

Han förutspår att det kommer att bli begränsningar av olika slag. Han tror att dovhjort blir en lagom avgränsning storleksmässigt. – I Danmark nöjde sig våra kollegor i jägarorganisationerna med att få skjuta rådjur och det ångrar de bittert i dag. I Sverige måste vi väga på guldvåg vilka djurslag som ska vara tillåtna. Jag tycker att åtminstone dovhjort borde bli tillåtet, säger Daniel Ligné. På Jägareförbundet har man noterat att pilbågen i vissa lägen kan ha en fördel jämfört med vanliga gevär. – Exempelvis har man problem i Spaninen med vildsvin som går in i parker i städerna. De jagar man med pilbåge på nätterna och där ser vi en finess jämfört med krutvapen, säger Daniel Ligné.

Jobbar på detaljerat regelverk

För Jägerförbundets del handlar det nu om att få fram ett detaljerat förslag på hur regelverket ska se ut. – Det kommer att handla om en speciell bågjägarexamen med ett speciellt skjutprov. Och jag kan redan nu säga att det blir bara de mest hängivna jägarna som kommer att lyckas ta sig igenom det nålsögat. Det är inte lätt att skjuta bra med båge, säger Daniel Ligné. En stor del av arbetet med att förbereda bågjakt i Sverige är också att utforma ett detaljerat tekniskt regelverk. Det handlar om allt ifrån hur stor dragkraft bågen ska ha till olika typer av pilar. – Ett rimligt krav blir att den som jagar med båge också måste ha licens och tillgång till krutvapen, i händelse av eftersök. I den situationen är bågen begränsad – man smyger inte in i vass med pilbåge, efter ett skadat vildsvin, säger Daniel Ligné.

Har svängt i frågan

Svenska Jägareförbundet har svängt i frågan om bågjakt. För cirka tio år sedan var frågan upp för diskussion och då sa förbundets distrikt nej. – Till vår förbundsstämma i fjol fick vi en hel bunt med motioner om att bågjakt borde tillåtas. Efter det har vi haft saken ute på remiss i våra länsföreningar och den här gången säger de ja. Jag tror att det är insikten om hur man jagar med pilbåge i Finland och Danmark, och i Nordamerika där bågjakten är en jätterörelse, som fått våra medlemmar att ändra uppfattning, säger Daniel Ligné.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21