Jägareförbundet säger nej till inplantering av varg

Jägareförbundet Dalarna anser att det är otänkbart att plantera in varg i Dalarna. I Dalarna finns redan halva svenska vargstammen. Det och starka stammar av lodjur och björn gör att Jägareförbundet Dalarna säger nej till forskarnas förslag till inplantering av varg.

I forskarrapporten som lämnats till Naturvårdsverket om inplantering av varg i Sverige, pekas bland annat Dalarna ut som ett område.
Jägareförbundet säger sig inte vara emot varg, men anser att man måste minska den nuvarande stammen innan man börjar med inplanteringar.
I Jägareförbundets handlingsplan ska det finnas 15 föryngringar i landet, varav högst två i Dalarna. Idag finns ett tiotal föryngringar i Dalarna.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser