Jägareförbundet positiva till strukna vapenförslag

Öster Malma (JJ) Svenska Jägareförbundet har arbetat hårt för att få till ändringar av den vapenutredning som Doris Högne Rydheim levererade förra året. Förbundet är nöjt med att många av de förslag som hade påverkat jägare och sportskyttar negativt har tagits bort när regeringen presenterar sin lagrådsremiss. Detta skriver förbundet i ett pressmeddelande i dag.

Svenska Jägareförbundet har varit kritiskt till att införa hårdare regler för laglydiga vapenägare när syftet med vapenutredningen varit att inskränka möjligheten att komma åt illegala vapnen i samhället. Bland annat har förbundet kritiserat ett förslag om att införa tillståndsplikt på vapenmagasin. Detta förslag skulle ha skapat byråkrati, ökade kostnader för samhället och problem för vapeninnehavarna, men inte haft någon effekt för att minska de illegala vapnen.

– Det är mycket glädjande att regeringen lyssnat på våra argument och strukit flera förslag som inte hade gett någon positiv effekt för att komma åt de illegala vapen som florerar runt i samhället. Vi stödjer däremot förslag som försvårar eller omöjliggör för kriminella att få tag i vapen. Men det är fel att ge sig på legala, det löser inte problemet, säger generalsekreterare Bo Sköld i pressmeddelandet.

– Vi har lagt en väldigt stor arbetsinsats med att förklara vad förslagen skulle få för effekt. Den biten har saknats i vapenutredningen, och kommer av att vi inte aktivt fått vara med i utredningsarbetet. Genom att involvera de parter som påverkas av lagstiftningen får man en mycket bättre utredning, där förslagen är mer genomtänkta och anpassade till de förhållanden som råder, säger Bo Sköld vidare.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser