Jägareförbundet positiva till strukna vapenförslag

Öster Malma (JJ) Svenska Jägareförbundet har arbetat hårt för att få till ändringar av den vapenutredning som Doris Högne Rydheim levererade förra året. Förbundet är nöjt med att många av de förslag som hade påverkat jägare och sportskyttar negativt har tagits bort när regeringen presenterar sin lagrådsremiss. Detta skriver förbundet i ett pressmeddelande i dag.

Svenska Jägareförbundet har varit kritiskt till att införa hårdare regler för laglydiga vapenägare när syftet med vapenutredningen varit att inskränka möjligheten att komma åt illegala vapnen i samhället. Bland annat har förbundet kritiserat ett förslag om att införa tillståndsplikt på vapenmagasin. Detta förslag skulle ha skapat byråkrati, ökade kostnader för samhället och problem för vapeninnehavarna, men inte haft någon effekt för att minska de illegala vapnen.

– Det är mycket glädjande att regeringen lyssnat på våra argument och strukit flera förslag som inte hade gett någon positiv effekt för att komma åt de illegala vapen som florerar runt i samhället. Vi stödjer däremot förslag som försvårar eller omöjliggör för kriminella att få tag i vapen. Men det är fel att ge sig på legala, det löser inte problemet, säger generalsekreterare Bo Sköld i pressmeddelandet.

– Vi har lagt en väldigt stor arbetsinsats med att förklara vad förslagen skulle få för effekt. Den biten har saknats i vapenutredningen, och kommer av att vi inte aktivt fått vara med i utredningsarbetet. Genom att involvera de parter som påverkas av lagstiftningen får man en mycket bättre utredning, där förslagen är mer genomtänkta och anpassade till de förhållanden som råder, säger Bo Sköld vidare.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser