Jägareförbundet kritiskt till jaktstopp

Svenska Jägareförbundet ser inga motiv att stoppa ripjakten i Jämtland samtidigt som man tillåter jakt på ett mindre område inmom Tåssåsens sameby där ett privat företag säljer jakt på statens marker i vinstsyfte.

Jägareförbundet förespråkar sin egen fjälljaktsmodell eftersom hälften av dem som jagar ripa i Sverige är bosatta utomlands. Den innebär att man i första hand tillåter jakt för jägare bosatta i Sverige och andra hand för de som är bosatta utomlands. På så sätt hade jakttrycket kunna regleras på ett bättre sätt.

Länsstyrelsen grundar sitt beslut på att jakten skulle äventyra ripans fortlevnad i fjällen. Enligt Jägareförbundets uppfattning överdriver länsstyrelsen jaktens betydelse. Det är främst rovdjur och vissa år väder som styr tillgången på ripa.

2 kommentarer

  • Men då så…
    oavsett orsak. Vi låter bli att jaga i år. Alltid hjälper det någon ripa och vi får ett bättre år därpå.

  • Fel tänkt
    Köld, regn och rovdjur dödar de flesta riporna. Att stoppa jakten påverkar inte ripstammen på något sätt.

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser