Jägareförbundet kritiska till Sveaskogs älginventering

Sveaskogs älginventering av 1,1 miljoner hektar i Norrbotten får kritik av Svenska Jägareförbundet.

Jägareförbundet sågar Sveaskogs älginventering i Norrbotten. Inventeringen är gjord på vintern och då förflyttar sig älgarna till platser där de inte finns under jakten, menar Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent i Norrbotten.

– Det finns ingen rim och reson om man tittar på älgstammens utveckling och den avskjutning som har varit de senaste åren. Det finns ingen möjlighet i världen att man skulle ha de här älgstammarna som de redovisar, säger Björn Sundgren.

Inventeringen gjordes av företaget Svensk naturförvaltning på uppdrag av Sveaskog. Det handlade om en så kallad linjeinventering på 300 000 – 400 000 hektar. Resultatet ligger till grund för hela inventeringen på 1,1 miljon hektar, enligt SR P4 Norrbotten.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser