Jägareförbundet kritiska till Sveaskogs älginventering

Sveaskogs älginventering av 1,1 miljoner hektar i Norrbotten får kritik av Svenska Jägareförbundet.

Jägareförbundet sågar Sveaskogs älginventering i Norrbotten. Inventeringen är gjord på vintern och då förflyttar sig älgarna till platser där de inte finns under jakten, menar Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent i Norrbotten.

– Det finns ingen rim och reson om man tittar på älgstammens utveckling och den avskjutning som har varit de senaste åren. Det finns ingen möjlighet i världen att man skulle ha de här älgstammarna som de redovisar, säger Björn Sundgren.

Inventeringen gjordes av företaget Svensk naturförvaltning på uppdrag av Sveaskog. Det handlade om en så kallad linjeinventering på 300 000 – 400 000 hektar. Resultatet ligger till grund för hela inventeringen på 1,1 miljon hektar, enligt SR P4 Norrbotten.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser