Jägareförbundet kritisk till rovdjursutredningen

ÖSTER MALMA (JJ). Svenska Jägareförbundet har lämnat sitt remissvar till rovdjursutredningen och är starkt kritiska på flera punkter. Framförallt är det vargens bevarandestatus som får mest kritik.

Rovdjursutredningen är ute på remiss hos ett flertal instanser. Nu har Svenska Jägareförbundet lämnat sina synpunkter i ett remissvar till rovdjursutredaren Lars-Erik Liljelund.

Svenska Jägareförbundet är starkt kritiska till utredningen och ger skarp kritik till Liljelund på flera punkter. Framförallt är det vargens bevarandestatus som kritiseras och Svenska Jägareförbundet gör klart att ”förbundet accepterar under inga omständigheter ett referensvärde på 450 vargar i Sverige”.

Rovdjursutredningens förslag på 450 vargar skulle enligt Jägareförbundet ”vara förödande för våra medlemmar och för andra med intressen i landsbygden”.

Siffran tycks enligt Jägareförbundet vara godtyckligt framräknad på lösa grunder utan en förklaring till varför ett såpass stor stam skulle vara ett referensvärde att utgå ifrån för att nå en god bevarandestatus. De påvisar också hur andra EU-medlemmar har betydligt lägre referensv'rden.

Svenska Jägareförbundet efterlyser istället att en miniminivå bör fastställas och att en vargstam på 200 djur räcker för att Sverige ska kunna fullfölja sina internationella åtaganden.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser