Jägareförbundet i Värmland missnöjda över vargjaktsbeslut

Karlstad (JJ) Svenska Jägareförbundets länsförening i Värmland är kritisk till dagens beslutade vargjaktstilldelning och menar att de hade behövt den totala tilldelningen bara för att bromsa tillväxten i länet.

– Värmland har under lång tid drabbats hårt av allt för höga koncentrationer av varg. Dagens beslut om vargjakt är välkommet, men det krävs ett omtag i förvaltning och beslut där vargstammens regionala påverkan också återspeglas i myndigheternas agerande, säger Ingemar Tönnberg, ordförande i Svenska Jägareförbundet Värmland.

– Den nationella tilldelningen på 24 vargar hade vi behövt i Värmland. Vi har lika många revir idag som vid förra årets beslut, ändå får vi en minskad tilldelning. Det kan vi inte acceptera. Vi är allt annat än nöjda, fortsätter Ingemar Tönnberg.

– Älgjakten är ett kulturarv som vi försöker värna. Värmland har under många år tvingats att ta ett oproportionellt och för många plågsamt ansvar för den skandinaviska vargstammen. Det är inte rimligt, nu måste vi få en regional förvaltning och kraftig minskning av antalet vargar i Värmland, avslutar Ingemar Tönnberg pressmeddelandet från Länsföreningen.

 

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser