Jägareförbundet i Värmland missnöjda över vargjaktsbeslut

Karlstad (JJ) Svenska Jägareförbundets länsförening i Värmland är kritisk till dagens beslutade vargjaktstilldelning och menar att de hade behövt den totala tilldelningen bara för att bromsa tillväxten i länet.

– Värmland har under lång tid drabbats hårt av allt för höga koncentrationer av varg. Dagens beslut om vargjakt är välkommet, men det krävs ett omtag i förvaltning och beslut där vargstammens regionala påverkan också återspeglas i myndigheternas agerande, säger Ingemar Tönnberg, ordförande i Svenska Jägareförbundet Värmland.

– Den nationella tilldelningen på 24 vargar hade vi behövt i Värmland. Vi har lika många revir idag som vid förra årets beslut, ändå får vi en minskad tilldelning. Det kan vi inte acceptera. Vi är allt annat än nöjda, fortsätter Ingemar Tönnberg.

– Älgjakten är ett kulturarv som vi försöker värna. Värmland har under många år tvingats att ta ett oproportionellt och för många plågsamt ansvar för den skandinaviska vargstammen. Det är inte rimligt, nu måste vi få en regional förvaltning och kraftig minskning av antalet vargar i Värmland, avslutar Ingemar Tönnberg pressmeddelandet från Länsföreningen.

 

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser