Jägareförbundet i Halland satsar på gåsjakt

HALLAND(JJ). I höst gör Jägareförbundet i Halland en satsning för att få igång en allmän jakt i länet på både kanadagås och grågås. – Gässen ställer till stor förtret i höstsådden för markägare längs kusten, säger Ulf Carlson i Tvååker, ordförande för Jägareförbundets avdelning i Halland, till Hallands Nyheter.

Både kanadagås och grågås har ökat i länet. Och på grund av att de börjat övervintra i södra delen av landet så har riksdagen under förra året beslutat att utöka den allmänna jakttiden på dessa fågelarter.
– Det är framför allt grågåsen som blivit en plåga. Den har en fruktansvärd ämnesomsättning och äter väldiga mängder som passerar krävan på sju minuter. Den tillgodogör sig i princip bara vätskan och det sägs att sju gäss sätter i sig lika mycket som en ko, berättar Ulf Carlson.

Men jakten på dessa fåglar är svår och därför kommer Jägareförbundet i Halland att hålla lokala kurser i gåsjakt. I planerna ingår även en investering i utrustningspaket för gåsjakt, med bland annat gömslen och lockpipor. Paketen ska sedan kunna vara i beredskap för utlån till jägare som gått kurs i gåsjakt.

– För att den skall bli ett eftertraktat vilt bör man kanske lära sig äta den, säger Ulf Carlson.
Därför kommer det under kursen även att läras ut hur man tillagar gås.  
Det här rapporterar Hallands Nyheter.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser