Jägareförbundet får 52 miljoner till allmänna uppdraget

Kungsbacka (JJ) I går offentliggjordes Riksdagens ekonomiska ersättning till Svenska Jägareförbundet och dess allmänna uppdrag. Förbundet får 52 miljoner kronor för sitt arbete med jakt- och viltförvaltning 2015.

Riksjaktvårdskonsultent Daniel Ligné har ännu inte sett regleringsbrevet där Riksdagen i detalj beskriver till vilka verksamheter pengarna ska gå till.

– Eftersom ersättningen i princip är exakt den samma som i fjol är det möjligt att det inte kommer vara så stora förändringar i fördelningen av ersättningen. Men man kan säga att vi måste effektivisera verksamheten eftersom ersättningen inte verkar ha tagit hänsyn till indexreglering av löner och andra kostnader.

Under den senaste tiden har det allmänna uppdraget återigen kritiserats från miljöorganisationer och en del politiker som menar att uppdraget måste konkurrensutsättas. Både Naturskyddsföreningen och Rovdjursföreningen har velat använda pengar som kommer från jägarna. Daniel Ligné menar dock att uppdraget ligger säkert hos Jägareförbundet. 

– Konkurrensverket kom alldeles nyligen fram till att det inte är något konstigt att Svenska Jägareförbundet sköter det allmänna uppdraget. Tidigare utredningar har också visat att de ideella krafterna i förbundet gör stor nytta. En betald krona ger 6 kronor tillbaka i form av samhällsnytta.

Daniel Ligné hoppas att tillräckligt med pengar finns avsatta till en kraftansträngning inom älgförvaltningsfrågorna. Svenska Jägareförbundet skrev också detta i sin ansökan.

– Flera planer ska skrivas om inom den närmsta tiden och vi behöver jobba extra med dessa frågor. Vi får väl se hur regeleringsbrevet ser ut och sätta oss ner och fundera när det kommer, säger han.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser