Jägareförbundet får 52 miljoner till allmänna uppdraget

Kungsbacka (JJ) I går offentliggjordes Riksdagens ekonomiska ersättning till Svenska Jägareförbundet och dess allmänna uppdrag. Förbundet får 52 miljoner kronor för sitt arbete med jakt- och viltförvaltning 2015.

Riksjaktvårdskonsultent Daniel Ligné har ännu inte sett regleringsbrevet där Riksdagen i detalj beskriver till vilka verksamheter pengarna ska gå till.

– Eftersom ersättningen i princip är exakt den samma som i fjol är det möjligt att det inte kommer vara så stora förändringar i fördelningen av ersättningen. Men man kan säga att vi måste effektivisera verksamheten eftersom ersättningen inte verkar ha tagit hänsyn till indexreglering av löner och andra kostnader.

Under den senaste tiden har det allmänna uppdraget återigen kritiserats från miljöorganisationer och en del politiker som menar att uppdraget måste konkurrensutsättas. Både Naturskyddsföreningen och Rovdjursföreningen har velat använda pengar som kommer från jägarna. Daniel Ligné menar dock att uppdraget ligger säkert hos Jägareförbundet. 

– Konkurrensverket kom alldeles nyligen fram till att det inte är något konstigt att Svenska Jägareförbundet sköter det allmänna uppdraget. Tidigare utredningar har också visat att de ideella krafterna i förbundet gör stor nytta. En betald krona ger 6 kronor tillbaka i form av samhällsnytta.

Daniel Ligné hoppas att tillräckligt med pengar finns avsatta till en kraftansträngning inom älgförvaltningsfrågorna. Svenska Jägareförbundet skrev också detta i sin ansökan.

– Flera planer ska skrivas om inom den närmsta tiden och vi behöver jobba extra med dessa frågor. Vi får väl se hur regeleringsbrevet ser ut och sätta oss ner och fundera när det kommer, säger han.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser