Jägareförbundet Dalarna vill att fler björnar ska få skjutas

DALARNA(JJ). Jägareförbundet Dalarna menar att fler björnar bör få skjutas under årets björnjakt. Detta menar man på grund av att det finns beslut om att björnstammen skall bli mindre i något av dess kärnområde i länet. - Vårt förslag var att jakten skulle ha omfattat en licenstilldelning på 50 björnar i länet säger Thomas Björklund, ordförande i Jägareförbundet Dalarna, i ett pressmeddelande.

Han menar att det faktum att det bara får skjutas tre fler björnar under årets björnjakt nästan är provocerande.
– Länets viltförvaltningsdelegation beslutade att tilldelningen skulle öka i jämförelse med fjolårets 35 björnar och att då länsstyrelsen beslutar om 38 björnar känns nästan lite provocerande, säger Thomas Björklund.

Han pekar på att länsstyrelsen i sin motivering också bedömer att det finns en stark och växande björnstam i länet, denna bedömning gör också förbundet.
Vidare menar han att det totalt höga rovdjurstrycket i länet borde ha tagits i beaktande när man beslutade om tilldelningen till björnjakten.

Björklund tycker att det är positivt med den försöksverksamhet med åteljakt som nu ska genomföras i länet. Förbundet hade dock föreslagit att denna försöksjakt skulle gälla i hela länet. 

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser