Jägareförbundet Dalarna vill att fler björnar ska få skjutas

DALARNA(JJ). Jägareförbundet Dalarna menar att fler björnar bör få skjutas under årets björnjakt. Detta menar man på grund av att det finns beslut om att björnstammen skall bli mindre i något av dess kärnområde i länet. - Vårt förslag var att jakten skulle ha omfattat en licenstilldelning på 50 björnar i länet säger Thomas Björklund, ordförande i Jägareförbundet Dalarna, i ett pressmeddelande.

Han menar att det faktum att det bara får skjutas tre fler björnar under årets björnjakt nästan är provocerande.
– Länets viltförvaltningsdelegation beslutade att tilldelningen skulle öka i jämförelse med fjolårets 35 björnar och att då länsstyrelsen beslutar om 38 björnar känns nästan lite provocerande, säger Thomas Björklund.

Han pekar på att länsstyrelsen i sin motivering också bedömer att det finns en stark och växande björnstam i länet, denna bedömning gör också förbundet.
Vidare menar han att det totalt höga rovdjurstrycket i länet borde ha tagits i beaktande när man beslutade om tilldelningen till björnjakten.

Björklund tycker att det är positivt med den försöksverksamhet med åteljakt som nu ska genomföras i länet. Förbundet hade dock föreslagit att denna försöksjakt skulle gälla i hela länet. 

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser