Jägareförbundet Dalarna kritiserar Naturvårdsverket

Dalarna(JJ) Naturvårdsverkets beslut möjliggör vargjakt men deras bristande hänsyn till den regionala processen är beklämmande, det menar Jägareförbundet i Dalarna.

– Naturvårsverkets delegeringsbeslut tar inte hänsyn till den regionala processen i Dalarna och andra län i Mellansverige. Vår Viltförvaltningsdelegation enades till en början om en miniminivå på 40 till 50 vargar i Dalarna. Även det är på lite längre sikt för mycket, vår hållning är maximalt 1 – 2 föryngringar motsvarande 10 – 20 vargar i Dalarna.  Den nivån är långsiktigt acceptabel, säger  Thomas Björklund, ordförande i Jägareförbundet Dalarna, i ett pressmeddelande. 

– Nu landade miniminivån på 70 vargar som Viltförvaltningsdelegationen godtog under protest. Denna form av centralstyrning från Naturvårdsverket är inte i linje med Riksdagens beslut om en regionaliserad rovdjursförvaltning, menar Thomas Björklund och fortsätter.
– Detta understryks också av att åtta Landshövdingar, inklusive Maria Norrfalk i Dalarna, nyligen lämnade en skarp och mycket bra skriftlig protest till Miljödepartementet hur denna fråga hanterats av Naturvårdsverket.Även om dagens beslut inte alls är bra så medger det ändå viss vargjakt i Dalarna och vi ser fram emot ett beslut av Länsstyrelsen som i någon mån minskar den besvärliga vargsituation som råder i Dalarna.

AKTUELLT

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser