Jägare vill begränsa småviltsjakten

Piteå (JJ) Jägarna i Norrbotten kräver att länsstyrelsen sätter stopp för utländska jägare på statens marker under de första lovliga jaktveckorna i augusti och september.

För flera år sedan införde Jämtlands länsstyrelse en senarelagd jaktstart för utländska jägare med två veckor. Beslutet innebar att antalet norska jägare minskade i länet, men ökade i Västerbotten och Norrbotten. I höst kommer utländska jägare inte att få jaga de fem första dagarna i Västerbotten.
Jägarna i Norrbotten fruktar nu att allt jakttryck kommer att hamna i länet kommande höst om inte länsstyrelsen sätter stopp för utländska jägare under de två första veckorna. Förra hösten var 64 procent av jaktkortslösarna i Norrbotten utländska jägare.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Annonser