Jägare sköt aggressiv älg

Egby (JJ) En aggressiv älg som gjort utfall mot bilar och människor har avlivats. Älgen var blind vilket tros ha varit orsaken till beteendet. Den lilla byn Egby på östra Öland har haft problem med den aggressiva älgen under en längre tid.

– För ett år sedan började älgen visa tendenser och göra utfall mot folk. I höst har den även gjort utfall mot bilar, säger Johan Johansson, ordförande i Borgholms älgskötselområde. Till slut kände sig byborna tvingade att kontakta polisen som beslutade om avlivning.

När älgen var skjuten såg man att den hade något fel på ena ögat. Djurets huvud och organ har skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt för undersökning. Statens veterinärmedicinska anstalt vill ha in prover för att se huruvida sjukdomen CWD, som är nära släkt med galna kosjukan, finns i Sverige eller ej.

I Norge har flera älgar påträffats med sjukdomen men hittills har inga fynd gjorts i Sverige, rapporterar Östra Småland.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vinn älgjakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Unge till världskänt lejon dödad

Zimbabwe (JJ) En unge till den världskände lejonhannen Cecil har skjutits av en okänd troféjägare i Zimbabwe. Den sexårige hannen Xanda dödades den 7 juli och mötte därmed samma öde som sin far.

683 000 kronor för sälskador

Sotenäs (JJ) 20 fiskare i Västra Götaland får dela på 683 000 kronor från Länsstyrelsen för skador som sälar orsakat på både fiskeredskap och fångst under 2016.

Annonser