Jägare sköt aggressiv älg

Egby (JJ) En aggressiv älg som gjort utfall mot bilar och människor har avlivats. Älgen var blind vilket tros ha varit orsaken till beteendet. Den lilla byn Egby på östra Öland har haft problem med den aggressiva älgen under en längre tid.

– För ett år sedan började älgen visa tendenser och göra utfall mot folk. I höst har den även gjort utfall mot bilar, säger Johan Johansson, ordförande i Borgholms älgskötselområde. Till slut kände sig byborna tvingade att kontakta polisen som beslutade om avlivning.

När älgen var skjuten såg man att den hade något fel på ena ögat. Djurets huvud och organ har skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt för undersökning. Statens veterinärmedicinska anstalt vill ha in prover för att se huruvida sjukdomen CWD, som är nära släkt med galna kosjukan, finns i Sverige eller ej.

I Norge har flera älgar påträffats med sjukdomen men hittills har inga fynd gjorts i Sverige, rapporterar Östra Småland.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser