Jägare sköt aggressiv älg

Egby (JJ) En aggressiv älg som gjort utfall mot bilar och människor har avlivats. Älgen var blind vilket tros ha varit orsaken till beteendet. Den lilla byn Egby på östra Öland har haft problem med den aggressiva älgen under en längre tid.

– För ett år sedan började älgen visa tendenser och göra utfall mot folk. I höst har den även gjort utfall mot bilar, säger Johan Johansson, ordförande i Borgholms älgskötselområde. Till slut kände sig byborna tvingade att kontakta polisen som beslutade om avlivning.

När älgen var skjuten såg man att den hade något fel på ena ögat. Djurets huvud och organ har skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt för undersökning. Statens veterinärmedicinska anstalt vill ha in prover för att se huruvida sjukdomen CWD, som är nära släkt med galna kosjukan, finns i Sverige eller ej.

I Norge har flera älgar påträffats med sjukdomen men hittills har inga fynd gjorts i Sverige, rapporterar Östra Småland.

Annons
0 kommentarer

AKTUELLT

Nu har vi viltköttskonsumenter ett eget namn!

Debatt (JJ) Han som satt framför mig och åt en tunn squashsoppa var vegetarian. När jag med en brödbit skrapade upp det sista av vildsvinsgrytan från min tallrik avslutade han vår diskussion med orden: ”Jag äter inte kött, men om jag HADE ätit kött, ja då hade det varit viltkött. Kan man förresten få köpa en bit? Till morsan.”, skriver jägaren Torkel Norling.

Få rovdjursstängsel klarar kraven

Värmland (JJ) Länsstyrelsen i Värmlands län har gjort en uppföljning på alla installationer av rovdjursavvisande stängsel i länet. Utredaren slår fast att få uppsatta stängsel klarar de krav som ställs.

Stora konflikter inom viltvårdsområde

Gävleborg (JJ) Rättsenheten på Länsstyrelsen i Gävleborgs län har flera öppna ärenden om ett viltvårdsområde i länets östra del. Flera överklaganden av beslut är inlämnade och nyligen mottogs också en lång lista med klagomål på hur viltvårdsområdet hanterar jakten och medlemmarna.

Ny outdoormässa gjorde succé

Askersund (JJ) Förra helgen var det premiär för friluftsmässan Askersund Outdoor Festival och med 9 000 besökare räknar arrangörerna nykomlingen på mässkartan som en succé.

Dömd för att ha lockat in vilt

Hässleholm (JJ) En dansk man som bedrivit åteljakt på en knappt fem hektar stor mark döms nu av Hässleholms tingsrätt för att ha lockat vilt från annans mark.

Annonser