Jägare sköt aggressiv älg

Egby (JJ) En aggressiv älg som gjort utfall mot bilar och människor har avlivats. Älgen var blind vilket tros ha varit orsaken till beteendet. Den lilla byn Egby på östra Öland har haft problem med den aggressiva älgen under en längre tid.

– För ett år sedan började älgen visa tendenser och göra utfall mot folk. I höst har den även gjort utfall mot bilar, säger Johan Johansson, ordförande i Borgholms älgskötselområde. Till slut kände sig byborna tvingade att kontakta polisen som beslutade om avlivning.

När älgen var skjuten såg man att den hade något fel på ena ögat. Djurets huvud och organ har skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt för undersökning. Statens veterinärmedicinska anstalt vill ha in prover för att se huruvida sjukdomen CWD, som är nära släkt med galna kosjukan, finns i Sverige eller ej.

I Norge har flera älgar påträffats med sjukdomen men hittills har inga fynd gjorts i Sverige, rapporterar Östra Småland.

AKTUELLT

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Jägare och fiskare i aktion mot skarvarna

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund vill ha mer skarvjakt i Sverige. Ett första steg för de båda förbunden är en ansökan om att få börja minska bestånden i Västra Götaland.

Annonser