Jägare sköt aggressiv älg

Egby (JJ) En aggressiv älg som gjort utfall mot bilar och människor har avlivats. Älgen var blind vilket tros ha varit orsaken till beteendet. Den lilla byn Egby på östra Öland har haft problem med den aggressiva älgen under en längre tid.

– För ett år sedan började älgen visa tendenser och göra utfall mot folk. I höst har den även gjort utfall mot bilar, säger Johan Johansson, ordförande i Borgholms älgskötselområde. Till slut kände sig byborna tvingade att kontakta polisen som beslutade om avlivning.

När älgen var skjuten såg man att den hade något fel på ena ögat. Djurets huvud och organ har skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt för undersökning. Statens veterinärmedicinska anstalt vill ha in prover för att se huruvida sjukdomen CWD, som är nära släkt med galna kosjukan, finns i Sverige eller ej.

I Norge har flera älgar påträffats med sjukdomen men hittills har inga fynd gjorts i Sverige, rapporterar Östra Småland.

AKTUELLT

Joggare tog skydd i bil undan Stockholmsvargen

Stockholm (JJ) En joggare kände sig på måndagseftermiddagen tvingad att ta skydd i en bil när han fick närkontakt med en av Stockholmsvargarna. – Jag hade blivit skiträdd, säger Mats Tapper som filmade vargen och äger bilen där joggaren tog skydd.

Peter fällde drömtjur

Gäddede (JJ) En riktigt stor älgtjur har fällts i nordvästra Jämtland. – Jag har skjutit en guldtjur tidigare, men det här hornet är större, säger skytten Peter Hallberg.

Diza räddade Britt-Marie när älgkon gick till attack

Främmestad (JJ) Britt-Marie Anderssons jämthundstik Diza räddade livet på henne när en arg älgko i fredags gick till anfall. Älgen låg på Britt-Marie och stampade med klövarna när Diza kom till undsättning.  – Jag har aldrig varit så nära döden, säger Britt-Marie i Jaktjournalens webbradio.

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Annonser