Jägare sjuk av vildsvinskött

Karlstad (JJ) En jägare från Värmland har troligen smittats av vildsvinskött och drabbats av parasitsjukdomen trikinos.

Den smittade jägaren hade varit på vildsvinsjakt och skjutit vildsvin, sedan styckade han och tillagade vildsvinsköttet. I flera månader har han haft feber, muskelvärg och varit trött.

Läkare har nu ställt diagnosen och enligt Livsmedelsverket är det första inhemska fallet i Sverige på 35 år.

Enligt SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt) ger trikinos oftast inga bestående symtom men en kraftig infektion med muskelsmärkta och långvarig feber kan uppstå. Ibland kan sjukdomen leda till döden.

Jägaren hade själv styckat och tillagat vildsvinet.(Arkivbild)

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser