Jägare sjuk av vildsvinskött

Karlstad (JJ) En jägare från Värmland har troligen smittats av vildsvinskött och drabbats av parasitsjukdomen trikinos.

Den smittade jägaren hade varit på vildsvinsjakt och skjutit vildsvin, sedan styckade han och tillagade vildsvinsköttet. I flera månader har han haft feber, muskelvärg och varit trött.

Läkare har nu ställt diagnosen och enligt Livsmedelsverket är det första inhemska fallet i Sverige på 35 år.

Enligt SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt) ger trikinos oftast inga bestående symtom men en kraftig infektion med muskelsmärkta och långvarig feber kan uppstå. Ibland kan sjukdomen leda till döden.

Jägaren hade själv styckat och tillagat vildsvinet.(Arkivbild)

AKTUELLT

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Annonser