Jägare polisanmälde älgpass

Tolvsbo-Söderbärke (JJ) Placeringen av jakttorn har inför höstens jaktsäsong har polisanmälts av en jägare. Passet edfte väg 624 mellan Tolvsbo och Malingsbo upprörde jägaren Åke Stenå så pass att han anmälde det till polisen.

Åke Stenå kör bil regelbundet på den aktuella vägen till och från bostaden i Norra Bisen. I förra veckan noterade han jakttornet som uppförts strax intill vägen en knapp kilometer utanför Tolvsbo.

Han är själv jägare sedan många år och reagerade utifrån sin egen erfarenhet av hur jakt ska bedrivas för att undvika att utsätta andra för onödiga risker. Reaktionen blev därmed en polisanmälan.

– Eftersom jag åker här ofta vill jag inte känna rädsla för att bli beskjuten. Att placera ett älgpass/jakttorn, några meter vid sidan av en allmän och trafikerad väg, är enligt hans mening omdömeslöst, säger han till Ludvika Tidning.

– Det enda kulfånget finns på andra sidan vägen eller i den motsatta riktningen, upp mot skogen.
– Om jägaren står vänd mot vägen och en älg dyker upp mot vägkrönet till höger så försvinner kulfånget. Ett bomskott riskerar att hamna uppe i Söderbärke, hävdar Åke Stenå.

Per Juhlin, ordförande för Barken Jakt vars jaktområde sträcker sig från Tolvsbo till Gärdsjöbo, har ingen förståelse för Åke Stenås polisanmälan. Han påpekar att jaktledaren för jaktlaget ska ha rett ut saken med polisen.

– Det är grundläggande etik att inte skjuta längs en trafikerad allmän väg. Det är också frågan om ett jaktpass som vi haft i minst 15 år och där skjutriktningen är tvärs över vägen.

– Det här jakttornet flyttades dit för ett par veckor sedan eftersom växtligheten blivit så pass hög att det inte längre går att ha en gubbe på marken.

AKTUELLT

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser