Jägare polisanmälde älgpass

Tolvsbo-Söderbärke (JJ) Placeringen av jakttorn har inför höstens jaktsäsong har polisanmälts av en jägare. Passet edfte väg 624 mellan Tolvsbo och Malingsbo upprörde jägaren Åke Stenå så pass att han anmälde det till polisen.

Åke Stenå kör bil regelbundet på den aktuella vägen till och från bostaden i Norra Bisen. I förra veckan noterade han jakttornet som uppförts strax intill vägen en knapp kilometer utanför Tolvsbo.

Han är själv jägare sedan många år och reagerade utifrån sin egen erfarenhet av hur jakt ska bedrivas för att undvika att utsätta andra för onödiga risker. Reaktionen blev därmed en polisanmälan.

– Eftersom jag åker här ofta vill jag inte känna rädsla för att bli beskjuten. Att placera ett älgpass/jakttorn, några meter vid sidan av en allmän och trafikerad väg, är enligt hans mening omdömeslöst, säger han till Ludvika Tidning.

– Det enda kulfånget finns på andra sidan vägen eller i den motsatta riktningen, upp mot skogen.
– Om jägaren står vänd mot vägen och en älg dyker upp mot vägkrönet till höger så försvinner kulfånget. Ett bomskott riskerar att hamna uppe i Söderbärke, hävdar Åke Stenå.

Per Juhlin, ordförande för Barken Jakt vars jaktområde sträcker sig från Tolvsbo till Gärdsjöbo, har ingen förståelse för Åke Stenås polisanmälan. Han påpekar att jaktledaren för jaktlaget ska ha rett ut saken med polisen.

– Det är grundläggande etik att inte skjuta längs en trafikerad allmän väg. Det är också frågan om ett jaktpass som vi haft i minst 15 år och där skjutriktningen är tvärs över vägen.

– Det här jakttornet flyttades dit för ett par veckor sedan eftersom växtligheten blivit så pass hög att det inte längre går att ha en gubbe på marken.

AKTUELLT

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Annonser