Jägare oroade över älgstammen i Örnsköldsvik

Örnsköldsvik (JJ) Jägarrepresentanter i Örnsköldsviks älgförvaltningsområde dra i handbromsen inför fortsättningen av höstens älgjakt eftersom man att tilldelningen är för stor i förhållande till älgstammens storlek.

Palle Ammenberg, jägarrepresentant i förvaltningsgruppen, menar att det har skett en överskattning av älgstammen och han oroas över vilka konsekvenser det kan ge.

– Om man skjuter tilldelningen på 2 700 djur, så kommer vinterstammen att sjunka till 4 djur per tusen hektar – och vi har kommit överens med markägarna att den ska ligga på 5,5. Det påverkar jakten kommande år dramatiskt.  Risken är att många jägare slutar, och då kan man fråga sig vilka som ska hålla älgstammen i balans, säger han till SVT Mittnytt.

Under jaktuppehållet ska förvaltningsgruppen, som består av representanter från jägarkåren och markägarna, träffas för att planera nästa period. Inför oktoberjakten har länsstyrelsen låtit ta fram en oberoende beräkning av stammen.

– Markägarsidan och jägarsidan hade olika uppfattning om beräkningarna av älgstammen i området, därför beställde vi den här beräkningen så att de skulle få ett bättre underlag för att komma vidare och bestämma hur de ska göra när septemberjakten är slut, säger Karin Saltin, jakthandläggare på länsstyrelsen i Västernorrland.

– Den fortsatta jakten måste ju förändras radikalt. Vi har redan skjutit fler djur än den här oberoende beräkningen visade att vi skulle göra, säger Palle Ammenberg, som inte utesluter ett jaktstopp.

AKTUELLT

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser