Jägare nekas fällfångst i nytt reservat

Malung (JJ) Jägare får inget gehör av regeringen för sin överklagan om jaktbestämmelserna i det nybildade reservatet Utsjöslogarna söder om Malung.

Malungs västra viltvårdsområde överklagade jaktföreskrifterna för reservatet och ville att alla typer av fällor skulle få användas för alla jaktbara villebråd. Jägarna ville också att korttidsjakt skulle få ske på samma villkor som på deras övriga jaktmarker.

Miljöminister Lena Ek vidhåller reservatsbestämmelserna. Det ska vara förbjudet att bedriva jakt med fällor utom jakt med minkfällor. Minkjakt är motiverad ur naturskyddssyfte, och fällor är den enda realistiska jaktmetoden.

Syftet med att inte tillåta korttidsjakt är att förhindra att jakt upplåts med dagkort. De som jagar i reservatet behöver ha en ingående kunskap om reservatets naturvärden och skyddsbehov. Regeringen anser att restriktionerna är väl avvägda, skriver Dala Demokraten.

AKTUELLT

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

Annonser