Jägare nekas fällfångst i nytt reservat

Malung (JJ) Jägare får inget gehör av regeringen för sin överklagan om jaktbestämmelserna i det nybildade reservatet Utsjöslogarna söder om Malung.

Malungs västra viltvårdsområde överklagade jaktföreskrifterna för reservatet och ville att alla typer av fällor skulle få användas för alla jaktbara villebråd. Jägarna ville också att korttidsjakt skulle få ske på samma villkor som på deras övriga jaktmarker.

Miljöminister Lena Ek vidhåller reservatsbestämmelserna. Det ska vara förbjudet att bedriva jakt med fällor utom jakt med minkfällor. Minkjakt är motiverad ur naturskyddssyfte, och fällor är den enda realistiska jaktmetoden.

Syftet med att inte tillåta korttidsjakt är att förhindra att jakt upplåts med dagkort. De som jagar i reservatet behöver ha en ingående kunskap om reservatets naturvärden och skyddsbehov. Regeringen anser att restriktionerna är väl avvägda, skriver Dala Demokraten.

AKTUELLT

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser