Jägare kritiska till förvaltningsmål för lodjur i Gävleborg

GÄVLEBORG(JJ). Många jägare är kritiska till målsättningen att det ska finnas 20 lodjursfamiljer i Gävleborgs län. En målsättning som viltförvaltningsdelegationen fattat beslut om. Kritikerna menar att det därmed inte finns något utrymme kvar för rådjursjakt.

Rådjuren i länet räcker till mat för något över 20 lodjursfamiljer, det har forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommit fram till. 
Då har man bland annat räknat med att ett antal djur dör i trafiken.
Samtidigt konstaterar forskarna att det då på de flesta håll inte finns något utrymme kvar för jakt. 

Trots detta har viltförvaltningsdelegationen röstat igenom länsstyrelsen förslag om att förvaltningsmålet bör vara 20 lodjursföryngringar i länet. Från jägarhåll var man dock mycket kritiska till beslutet.
Per Mellström, representant för Jägareförbundet i delegationen, kommer att arbeta för att detta beslut ska omprövas.
Det här rapporterar Arbetarbladet.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser