Jägare kräver viltstängsel

SKARA (JJ). Jägare ställer nu krav på viltstängsel efter E 20 söder om Skara, detta eftersom det inträffat flera allvarliga olyckor efter vägen. Men Vägverket väljer istället att prioritera andra trafiksäkerhetsåtgärder.

Enligt Sveriges Radio Skaraborg ökar viltolyckorna i hela landet, den största ökningen sker dock i Västra Götalands län. I fjol inträffade åtta viltolyckor på E 20 söder om Skara. 

Jan-Eriksson, medlem i Skara jaktvårdskrets, menar att det bör sättas upp ett viltstängsel längs den aktuella vägsträckan, något som han menar att Vägverket lovade att göra då man byggde vägen för ett par år sedan.

Marita Karlsson, på Vägverket i Mariestad, säger till Sveriges Radio Skaraborg att man valt att fokusera på annat än viltsängsel på vägsträckan.
– Viltstängsel sätts ofta upp när man bygger en väg i ny sträckning, men vägen fanns redan förut, säger Marita Karlsson.
Vägen byggdes om för några år sedan till två plus en väg på flera ställen, men då det inte fanns viltstängsel innna prioriterades inte heller något nytt. 

Marita Karlsson tycker att viltolyckorna är ett problem, men hon menar att andra åtgärder har högre prioritet. 
– De senaste åren har Vägverket prioriterat andra trafiksäkerhetsåtgärder. Att hindra mötesolyckor och att hindra att man kör ner i diken är exempel på detta, säger Marita Karlsson.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser