Jägare kräver skärpta jakttider på vildsvin

Örkelljunga (JJ) Allt fler jägare, i framför allt Skåne, irriterar sig över dagens jakttider på vildsvin. Man menar att jakttiden är oetisk och oseriösa jägare sitter på små marker och skjuter sönder vildsvinsstammen.

Dessutom förekommer felskjutningar under tiden på året då endast årsgris är tillåten. Nyligen lade ett antal skånska vildsvinsjägare ut en protestlista på nätet där man föreslår att samtliga vildsvin ska vara fredade mellan den 15 januari och 30 september. Med möjlighet att söka tillstånd för skyddsjakt hos länsstyrelsen vid skador på grödor under övriga tiden på året.
Man tycker inte att Svenska Jägareförbundets förslag på jakttid mellan den 1 augusti och 31 januari, med årsgris lovlig hela året, är tillräckligt för att skapa en etisk jakt på vildsvin.
Den nuvarande jakttiden medger jakt på årsunge under hela året. Tiden mellan den 16 april och 15 januari är även vuxna djur tillåtna, utom sugga som åtföljs av årsungar som är fredade hela året.
Ett exempel på dålig jaktetik är den jägare som skadsköt ett vildsvin på en mark utanför Johannishus Gods i Blekinge, utan att göra eftersök.
Yrkesjägaren Tomas Kjellsson avlivade vildsvinet sedan det kommit in på godsets marker. Han gjorde omgående en polisanmälan om jaktbrott, men åklagaren i Blekinge lade ned ärendet då jaktbrott inte kunde styrkas.
Vildsvinet som sköts var tre och ett halvt år gammalt, men vid tidpunkten för jakten var endast årsunge lovlig.
– Det är den här typen av oetisk jakt vi vill stoppa med skärpta jakttider, därför samlar vi nu in namn som stöder vårt förslag, som sedan ska lämnas över till regeringen och naturvårdsverket, berättar Sasa Knezevic, Börringe, en av jägarna bakom listan. Klicka på raden under för att komma till protestlistan.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Annonser