Jägare kräver skärpta jakttider på vildsvin

Örkelljunga (JJ) Allt fler jägare, i framför allt Skåne, irriterar sig över dagens jakttider på vildsvin. Man menar att jakttiden är oetisk och oseriösa jägare sitter på små marker och skjuter sönder vildsvinsstammen.

Dessutom förekommer felskjutningar under tiden på året då endast årsgris är tillåten. Nyligen lade ett antal skånska vildsvinsjägare ut en protestlista på nätet där man föreslår att samtliga vildsvin ska vara fredade mellan den 15 januari och 30 september. Med möjlighet att söka tillstånd för skyddsjakt hos länsstyrelsen vid skador på grödor under övriga tiden på året.
Man tycker inte att Svenska Jägareförbundets förslag på jakttid mellan den 1 augusti och 31 januari, med årsgris lovlig hela året, är tillräckligt för att skapa en etisk jakt på vildsvin.
Den nuvarande jakttiden medger jakt på årsunge under hela året. Tiden mellan den 16 april och 15 januari är även vuxna djur tillåtna, utom sugga som åtföljs av årsungar som är fredade hela året.
Ett exempel på dålig jaktetik är den jägare som skadsköt ett vildsvin på en mark utanför Johannishus Gods i Blekinge, utan att göra eftersök.
Yrkesjägaren Tomas Kjellsson avlivade vildsvinet sedan det kommit in på godsets marker. Han gjorde omgående en polisanmälan om jaktbrott, men åklagaren i Blekinge lade ned ärendet då jaktbrott inte kunde styrkas.
Vildsvinet som sköts var tre och ett halvt år gammalt, men vid tidpunkten för jakten var endast årsunge lovlig.
– Det är den här typen av oetisk jakt vi vill stoppa med skärpta jakttider, därför samlar vi nu in namn som stöder vårt förslag, som sedan ska lämnas över till regeringen och naturvårdsverket, berättar Sasa Knezevic, Börringe, en av jägarna bakom listan. Klicka på raden under för att komma till protestlistan.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser