Jägare kräver fritt fram för åtelkameror

De flesta länsstyrelser ger i princip inga tillstånd till åtelkameror. Ändå säljs det åtelkameror som aldrig tidigare. Nu vill landets båda jägarorganisationerna att lagen skrivs om.

För att sätta upp en kamera eller fotofälla krävs tillstånd. Det är lagen om allmän kameraövervakning från 1998 som styr var man får åtelkameran. Principen är att tillstånd krävs på alla ställen dit allmänheten har tillträde. Det gäller alltså inte den egna tomten, men däremot i skog och mark. En anmälan om kameraövervakning kostar 700 kronor och ett tillstånd 3 200 kronor. 
– Vi tycker att det är orimligt att man ska behöva tillstånd för något som står långt inne i skogen på en plats där inga människor rör sig, säger Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa.
– Om vi får en prejudicerande dom kring åtelkameror kommer vi att gå till regeringen med en begäran om lagändring, säger han, till tidningen Västerbottens Kuriren.  

Även Jägarna Riksförbund har skickat en skrivelse till regeringen där man kräver att åtelkameror undantas från tillståndsplikten och i andra hand att den höga avgiften kraftigt sänks.  

Nyligen åtalades en dansk jägare för att ha använt åtelkamera intill en foderplats för vildsvin i trakterna av Göinge i norra Skåne. Jägaren har erkänt att han satt upp kameran men hävdar att han inte visste att tillstånd krävdes. Nu åtalas han för brott mot kameralagstiftningen och åklagaren kräver 16 500 kronor i böter.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser