Jägare känner oro för nya jaktlagen

NORRBOTTEN (JJ). Den nya jaktlagen "förberedelse till grovt jaktbrott" oroar många jägare. Inte minst med tanke på att antalet okynnesanmälningar ökat de senaste åren, rapporterar Norrländska Socialdemokraten.

Den 1 juli i år trädde den nya jaktlagen ”förberedelse till grovt jaktbrott” igenom. Sedan dess har den spridit oro i jägarkåren. Den nya lagen innebär att polisen redan vid misstanke om jaktbrott kan beslagta vapen.

Konsekvenserna kan bli stora. ”Det kan betyda att om man har fel sorts vapen med sig utifrån den jakt som pågår kan man bli misstänkt”, säger Stig Engman, viltvårdskonsulent för Jägarnas riksförbund i Norrbotten.

Ulf Kallin, riksviltvårdskonsulent på Jägarnas riksförbund, instämmer i Stig Engmans syn på saken och tillägger att ”det stora problemet är att antalet okynnesanmälningar mot jägare har ökat. Folk anmäler att någon ska skjuta en varg eller en björn. Och så kan jägaren få vapnet beslagtaget. Det här är ett reglemente som skapar osäkerhet hos jägarna.”

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser