Jägare i norr vill skjuta fler björnar

Luleå (JJ) Jägareförbundet i Norrbotten kommer att kräva en större björntilldelning än förra året. I fjol ansökte man om 50 björnar och fick 25 i tilldelning. Enligt jägarna fortsätter stammen att öka.

Enligt länsstyrelsen ska björnstammen inte bli större än vad den är idag. I fjol beräknade länsstyrelsen att stammen bestod av 450-700 björnar. Många björnkontakter och björnar som vistas i närheten av bebyggelsen gör att jägarna tror att stammen definitivt är närmare 700 djur än 450.Jägarnas förslag till björnavskjutning ska vara hos länsstyrelsen den 22 maj. Länsstyrelsen ska i sin tur leverera sitt förslag till Naturvårdsverket senast den 1 juni. Naturvårdsverket har sista ordet i frågan om hur många björnar som ska fällas i hela landet.Förra året ansökte jägareförbundet om att få fälla 171 björnar, Naturvårdsverket sänkte tilldelningen till 121 djur. Jaktåret 2004 var tilldelningen 101 björnar. Beslut om årets avskjutning kommer under juni månad.

AKTUELLT

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

Annonser