Jägare i norr vill skjuta fler björnar

Luleå (JJ) Jägareförbundet i Norrbotten kommer att kräva en större björntilldelning än förra året. I fjol ansökte man om 50 björnar och fick 25 i tilldelning. Enligt jägarna fortsätter stammen att öka.

Enligt länsstyrelsen ska björnstammen inte bli större än vad den är idag. I fjol beräknade länsstyrelsen att stammen bestod av 450-700 björnar. Många björnkontakter och björnar som vistas i närheten av bebyggelsen gör att jägarna tror att stammen definitivt är närmare 700 djur än 450.Jägarnas förslag till björnavskjutning ska vara hos länsstyrelsen den 22 maj. Länsstyrelsen ska i sin tur leverera sitt förslag till Naturvårdsverket senast den 1 juni. Naturvårdsverket har sista ordet i frågan om hur många björnar som ska fällas i hela landet.Förra året ansökte jägareförbundet om att få fälla 171 björnar, Naturvårdsverket sänkte tilldelningen till 121 djur. Jaktåret 2004 var tilldelningen 101 björnar. Beslut om årets avskjutning kommer under juni månad.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser