Jägare i Dalarna gör egna inventeringar

Jägare i norra Dalarna delar inte länsstyrelsens uppfattning om antalet vargar och lodjur. Därför ska de nu göra en egen inventering.

– Vi tror inte på myndigheternas uppskattning av vargstammen här i norra Dalarna, säger Nisse Björklund, ordförande i Hansjö viltvårdsområde i Orsa, till Jakt & Jägarens nättidning.

Enligt Nisse Björklund har diskussioner inletts över gränserna för att kunna genomföra en stor inventering med hjälp av jägare utanför Orsa-området.

– När vi för några år sedan gjorde en liknande inventering i regi av Folkaktionen ny rovdjurspolitik hittade vi 47 vargar bara i de fyra nordligaste kommunerna. Då menade länsstyrelsen att det inte fanns så många vargar i hela Dalarna. Men nu vet vi ju hur fel de hade och vi hade rätt i vår inventering, kommenterar Nisse Björklund.

Vi annonser i lokalpressen ska personer som hittar spår kunna kontakta speciella samordnare som skickar ut erfarna rovdjursspårare för att säkra spår. Målsättningen är kunna säkerställa hur många vargar som finns i norra Dalarna efter årets vargjakt.

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser