Jägare i Dalarna gör egna inventeringar

Jägare i norra Dalarna delar inte länsstyrelsens uppfattning om antalet vargar och lodjur. Därför ska de nu göra en egen inventering.

– Vi tror inte på myndigheternas uppskattning av vargstammen här i norra Dalarna, säger Nisse Björklund, ordförande i Hansjö viltvårdsområde i Orsa, till Jakt & Jägarens nättidning.

Enligt Nisse Björklund har diskussioner inletts över gränserna för att kunna genomföra en stor inventering med hjälp av jägare utanför Orsa-området.

– När vi för några år sedan gjorde en liknande inventering i regi av Folkaktionen ny rovdjurspolitik hittade vi 47 vargar bara i de fyra nordligaste kommunerna. Då menade länsstyrelsen att det inte fanns så många vargar i hela Dalarna. Men nu vet vi ju hur fel de hade och vi hade rätt i vår inventering, kommenterar Nisse Björklund.

Vi annonser i lokalpressen ska personer som hittar spår kunna kontakta speciella samordnare som skickar ut erfarna rovdjursspårare för att säkra spår. Målsättningen är kunna säkerställa hur många vargar som finns i norra Dalarna efter årets vargjakt.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser